Правду треба охороняти

Доктор Василь Новицький пропонує створити міжнародний фонд підтримки журналістів, які постраждали тільки через те, що чесно виконували свої професійні обов’язки.

«За чесну журналістику» – так пропонує назвати фонд пан Новицький, австрійський вчений українського походження, який і сам досить часто виступає на шпальтах різних видань. Мета цього фонду – матеріально та морально підтримати журналістів, які всупереч будь-якому тиску безкомпромісно писали чи сповіщали в ефір правду і внаслідок цього втратили роботу або зазнали інших утисків.

– Правда – рушійна сила прогресу. Якщо суспільство не знає правди, воно може робити хибні кроки, які призводять до непередбачуваних наслідків, – каже ініціатор створення фонду. – Тому роль і значення чесної журналістики важко переоцінити. Сьогодні увесь світ зворушений мужністю українських журналістів, які одними з перших кинули виклик тоталітарному режиму в Україні, і відмовились казати неправду. Мені відомо, що навіть журналісти приватних високооплачуваних каналів приєдналися до страйку і обстоювали в такий спосіб свою професійну гідність і право бути чесними. Деякі з них були вимушені залишити робочі місця, багато хто вийшов на Майдан, щоб разом із народом відстоювати в Україні свободу, зокрема й свободу слова. І ми мусимо підтримати таких журналістів та їхні родини, щоб вони відчували себе захищеними, щоб їхні колеги, опинившись у таких ситуаціях, знали, що суспільство не просто хоче знати правду, а готове її захищати і підтримувати.

Доктор Новицький зробив перший символічний крок до утворення такого фонду і перерахував на спеціальний рахунок «5 каналу» дев’ять тисяч євро. За його словами, з цих грошей можуть отримати допомогу журналісти різних видань та каналів, які в ці надзвичайні для України дні постраждали за правду. У разі необхідності їм слід звертатися безпосередньо до редакції «5 каналу» за тел. 239-16-86.

Доктор Новицький також закликав інших людей приєднуватися до його ініціативи (Номер рахунку, на який можна перерахувати внески – ТОВ «Телерадіокомпанія «НБМ» код ЄДРПОУ 22837796 Р/р 26006001300620 Райффайзенбанк Україна, м.Київ МОФ 300528. Мета платежу – благодійний внесок). Добродій Василь упевнений, що фонд згодом стане міжнародним.

Інф. «ВК»