Перший баяніст країни

Сьогодні серед шанувальників народної музики навряд чи знайдеться той, кому не відоме ім’я майстра віртуозної гри на баяні – народного артиста України, композитора, професора Національної музичної академії ім. П.Чайковського Миколи Різоля. Перший баяніст країни вписав яскраву сторінку в музичну культуру України.

Народився Микола Різоль у Дніпропетровську, у великій робітничій сім’ї. Його батько був кадровим робітником, який після роботи полюбляв брати до рук гармошку, виконуючи задушевні українські й російські пісні та запальні танці. Тож згодом батько віддав сина навчатися до відомого в Дніпропетровську баяніста і педагога О.Сербіна. Згодом юний Микола успішно склав іспити до Київського музичного училища.

Потім була Київська державна консерваторія, клас професора М.Геліса, де він познайомився із сестрами Раїсою і Марією Білецькими та запропонував разом із своїм однокурсником Іваном Журомським створити квартет баяністів. Так почався славний шлях у велике мистецтво першого в Україні унікального ансамблю. Та війна перервала плани. Лише в січні 1946 року квартет відновив свою роботу. Проіснував рівно півстоліття. А це – понад 5000 концертів у містах і селах колишнього Союзу, виступи в престижних концертних залах Москви, Ленінграда, залі «Естонія», гастролі в Німеччині, інших країнах.

Ім’я Миколи Різоля шанувальникам музичного мистецтва добре відоме і як композитора. Він – автор багатьох творів для баяна і ансамблю баяністів, Концерту для баяна з оркестром, багатьох збірок українських народних пісень і танців, у його перекладенні.

Микола Різоль 85-річчя від дня народження й 65-річчя творчої діяльності відзначатиме в неділю, 19 грудня, о 19 годині, в Національній філармонії України в колі митців.