Свято для кожного

Київ до новорічних свят готовий, запевнив Олександр Биструшкін, – начальник Головного управління культури міськадміністрації. На їх проведення виділено мільйон п’ятсот сімдесят тисяч гривень. Серед родзинок зустрічі 2005 року – небаченої краси ялинка та наметове містечко в новорічних гірляндах.

 

Почнуться ж святкування 19 грудня. На День святого Миколая відкриється частина Лялькового театру на вулиці Грушевського, 1. Це буде перший театр у Києві, з якого можна буде вести прямі телетрансляції.

«Жодна дитина, особливо з малозабезпечених та багатодітних сімей, не залишиться без уваги ні в День святого Миколая, ні протягом усіх новорічних свят», – каже пан Биструшкін.

Організатори обіцяють 25 грудня стати грандіозним днем. Розпочнеться він новорічною ялинкою для дітей з функціональними обмеженнями у колонній залі Київміськдержадміністрації. Звідти ж стартуватиме парад Дідів Морозів-волонтерів – їх 300, наймолодшому учаснику – сім років. Діди Морози йтимуть Хрещатиком у напрямку майдану Незалежності та вітатимуть перехожих. Всеукраїнське свято Нового Року розпочнеться о 17.00 запаленням центральної ялинки – на Майдані. На створення унікального ілюзорного ефекту обертання ялинки (за допомогою комп’ютерних технологій) використали більшу частину новорічного бюджету – 800 тисяч гривень. «Ялинка має бути витвором мистецтва», – наголосив Олександр Биструшкін. Після її запалення розпочнеться годинне святкове дійство, режисер-постановник  якого – Олексій Кужельний (театр «Сузір’я»).

Після 25 грудня активно проводитимуть новорічні казки-вистави – у Палаці дітей та юнацтва, Палаці спорту, Міжнародному центрі культури та мистецтв.

Зазвичай «Український дім» прикрашає ялинка від Прем’єр-міністра країни: чи  буде вона й цього року, ще не відомо.

Натомість остаточно відомо, хто буде вітати киян на майдані Незалежності близько півночі 31 грудня – Київський міський голова Олександр Омельченко. Концертна програма останнього дня цього року розпочнеться о 21.00, організатор – активісти фестивалю «Чайка». Виступи виконавців триватимуть до першої години 2005 року, потім ще годину лунатиме легка розважальна музика. «Трішки вирішили скоротити новорічний концерт,  аби мешканці центральних районів також перепочили від бурхливого життя Майдану», – коментує пан Биструшкін.

Він також каже, що українські поп-артисти домагаються збільшення гонорарів, тож ще невідомо, хто буде хедлайнером новорічної ночі.  Поки що лише Марія Бурмака, Тарас Петриненко та Інеш погодилися виступати за свої звичні гонорари.

Святкувати Різдво будуть біля Михайлівського собору. Крім того, сьомого чи восьмого січня на майдані Незалежності відбудеться концерт Руслани.

Пан Биструшкін зазначає, що збільшується кількість та якість районних свят: «Програма «Київ без околиць» існує не лише на папері».Намети дещо посунуть 25-го грудня, під час урочистого запалення ялинки. Олександр Биструшкін висловив сподівання, що кияни, які поділялися з мешканцями наметових містечок їжею та одягом, не залишать їх і без новорічних прикрас.