Коли бринить гітара

Сьогодні розпочинається Міжнародний фестиваль гітарної музики «Київ-2004». Відбудеться це велике свято в Національній філармонії України.

Задум провести цей фестиваль належить солістові столичної філармонії, заслуженому артисту України, лауреату Міжнародного конкурсу Андрію Остапенку. Свого часу він закінчив Національну музичну академію України імені П.Чайковського по класу гітари доцента Миколи Михайленка, а нині сам уже працює викладачем у своїй альма-матер, поєднуючи це з активною концертною діяльністю. У програмі фестивалю – концерти студентів Донецької, Одеської, Львівської музичних академій і Харківського університету мистецтв.

Центральна подія фестивалю – концерти відомих митців з Іспанії, Італії та України. Іспанський гітарист – лауреат міжнародних конкурсів Жауме Торрент та італійський маестро Паоло Пегораро виступлять з концертами і проведуть майстер-класи для київських музикантів. Крім цього, гітаристи Києва зустрінуться із головним редактором московського журналу «Гитарист» Валерієм Волковим, а також побувають на виставці музичних інструментів японської фірми «Ямаха», які демонструватимуться у фойє філармонії.

Вісімнадцятого грудня відбудеться закриття фестивалю. У концерті братимуть участь Жауме Торрент, Олег Бойко, Андрій Остапенко, які виступатимуть у супроводі Симфонічного оркестру Національної філармонії України (диригент – заслужений діяч мистецтв України Ігор Палкін). Присутні послухають концерти для гітари з оркестром Кастельнуво-Тедеско, Миколи Стецюна, Жауме Торрента.
На думку спадають слова видатного іспанського гітариста XX століття Андреса Сеговія: «Уся моя сутність була охоплена невимовним щастям, коли я почав грати на гітарі, тому що звук у басах був глибоким і солодким, а у верхах – тремтливим і ніжним. Її душа в її голосі звучала твердо і переконливо. Я забув про все на світі, крім гітари».
Краще, мабуть, не скажеш...