Позбавляють від «ломки», але не від проблем

Головний нарколог України Анатолій Вієвський запросив журналістів ознайомитися з роботою клініки ургентної наркології та детоксикації «Лівобережна».

На обох поверхах споруди чергують міліціонери. Повсюди камери відеоконтролю. Вікна заґратовано, квартирок немає. Але всередині чисте повітря: працюють кондиціонери. Персонал загалом жіночий. Палати на 2-4 ліжка постійно зачинені, ізсередини відчинити їх неможливо. Такий суворий режим цілком можна пояснити, адже у клініці лікують людей з наркотичними проблемами. Їхню поведінку, особливо в період «ломки», важко передбачити. Утім, ніхто не протестує: кожен пацієнт прийшов сюди за власним бажанням з метою позбутися згубної звички. Тут їх перевдягають і чотири рази на день годують. Медикаментів вистачає, шприци та інший потрібний інструментарій – одноразові. Усе для пацієнтів – безплатно.

– Досить часто причиною вживання наркотиків стають сімейні проблеми, – розповідає Анатолій Вієвський. – Тому на період лікування клініка для пацієнтів перетворюється на маленьку фортецю, до якої людина заходить і «відрізається» від можливих наркотичних проблем. Враховуємо все, навіть те, що розповсюджувачі наркотиків можуть спровокувати персонал.

Медичний аспект наркологічної проблеми лікарі гарантовано знімають за 7 чи 14 днів. Після того – нелегкий процес повернення до нормального життя через соціальну адаптацію. За рік обслуговують близько 10 тисяч людей із різноманітними наркологічними проблемами, здебільшого з інтоксикаціями. У клініці надають допомогу і любителям «зеленого змія», котрі вже доходять до стадії білої гарячки. Адже п’янички досить часто комбінують алкогольні напої з медикаментами – до 35 відсотків усіх сп’янінь – комбіновані. Такий «кайф» спричиняє незворотні зміни у психіці, тож ці нещасні потребують спеціальної медичної допомоги.