Інтерв’ю «з того світу»

Уперше в історії клініки ургентної наркології та детоксикації журналістів допустили до приміщення і дозволили ознайомитися з роботою наркологів. Умови поставили жорсткі: прізвищ не запитувати, пацієнтів не фотографувати. Погодився розмовляти Ігор.

– Коли ти почав вживати наркотики? Чому так сталося?

– Добре закінчив школу, вступив до технікуму. Потім так склалося, що сам міг обирати подальший шлях. Ми були самостійними хлопцями. З’явилися наркотики. Ми вважали, що це – сенс життя. А завершується все логічно. Хто – до в’язниці, хто – у землю…

– Як прийшло розуміння, що треба зупинити?

– З наркотиками «зав’язувати»? Треба міняти світогляд, змінювати себе. Я проходжу реабілітацію. Там мене навчають дивитися на життя іншими очима.  Тяжко. Але я стараюся. А сюди приїхав тому, що депресія була. Багато в собі доводиться ламати. Раніше здавалося, що я все робив вірно, а тут вчать жити по-іншому. Тяжко все це сприймати.

– Повернешся додому, і знову потрапиш у ту саму компанію. Що тепер робити? Мабуть, у тебе це починалося з того, що хтось був авторитетом?

– Звичайно, я думав, що були знавці, авторитети. Було й невміння відмовити. Тобто не вистачило характеру… А тут дають зрозуміти, що… Розібратися в собі, чому так сталося, чому я став залежним. Залежність – це лише вершина айсбергу. Є ще багато інших проблем.

– Скільки років ти вживав наркотики?

– Які? Коловся? Чотири роки. А маріхуану вживаю з п’ятнадцяти. Але я не поділяю наркотики на слабкі і на… Наркотики є наркотики. Героїн нюхав. Потім із 19 років почав колотися.

– Де гроші брав?

– Де випадало, там і брав.

– Скільки тобі зараз років?

– Двадцять п’ять.