«Повстання на захист природи»

У  гонитві  за новими  технічними досягненнями,  у пошуках ресурсів для все вищого рівня життя людей, цивілізація, здається, неминуче втрачає зв’язок із цілісною природою. «Ми поводимося, як орди міжпланетних загарбників, які хотіли б якомога довше і комфортніше жити на цій землі, не вважаючи її при цьому своєю батьківщиною, а поводячись так, начебто збираємося податися до наступної планети, споживши тут геть усе чи зробивши його непридатним до споживання», – пише Клаус Міхаель Маєр-Абіх, сучасний німецький філософ, у своїй книзі «Повстання на захист природи – від довкілля до спільносвіту». Цю книгу нещодавно перекладено й видрукувано київським видавництвом «Лібра».

Забруднення літосфери (ґрунтового покриву) відбувається у зв’язку з утворенням мільйонів гектарів порушених земель, під час будівництва чи шахтних розробок. Так звані бедленди («погані землі»), які  повністю або майже  повністю втратили свою продуктивність, охоплюють один  відсоток поверхні суші. Головні забруднювачі –  метали та їх сполуки, добрива, отрутохімікати, радіоактивні речовини. Дедалі складнішою стає проблема накопичення побутового сміття; величезні звалища сміття стали характерною ознакою міських околиць.

Багато цікавих розв’язань екологічних проблем можна знайти у книзі «Повстання на захист природи». Довкілля належить не лише людині, – зауважує філософ. – Адже поруч із людиною є безліч інших Божих створінь, котрі потребують уваги.

Книга Клауса Міхаеля Маєр-Абіха пропонує цікавий підхід до вирішення екологічних питань та цікавий досвід розв’язання цих проблем, напрацьований у розвинутих країнах Заходу і, очевидно, необхідний для засвоєння у нинішній Україні.

Анастасія Степула, студентка Інституту журналістики КНУ ім. Т.Г.Шевченка