Не бачив хворого – не став діагнозу

Верховна Рада відновила розслідування справи про хворобу Віктора Ющенка після того, як лікарі в Австрії визначили, що він був отруєний діоксином. Парламентську комісію очолюватиме не хто інший, як Володимир Сівкович, який минулого разу дійшов висновку, що у Віктора Ющенка вірусна інфекція та кілька інших хвороб.

Голова комісії твердить, що висновки австрійських медиків не можуть бути доказом замаху на життя Ющенка. Таку письмову заяву пана Сівковича поширила його прес-служба. Його колега по комісії, голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук у прямому ефірі «Нового каналу» зокрема сказав:
– Випадково до організму Віктора Ющенка така доза діоксинів не могла потрапити. Бо він не якийсь там затворник у печерах, а жив серед людей, спілкувався з ними, вживав нормальну їжу. Щоб зумовити такі зміни на обличчі, потрібна велика доза. Ми, наприклад, знаємо, що в Болеславчику Миколаївської області після спалювання хлорівінілових покрить траплялися дерматити в дітей. Але там були невеликі дози діоксину, тож ті захворювання швидко минули. А в цьому випадку бачимо досить виражене отруєння, досить сильне ушкодження багатьох органів, видозмінену шкіру обличчя.

Що ж до миттєвої заяви першого заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Орди про те, що не можна базуватися на висновках віденських лікарів; що діоксин Ющенко мав би приймати досить довго і це, мовляв, міг влаштувати хтось із безпосереднього оточення Ющенка, то заява ця – не просто некоректна, а безграмотна. Бо не маючи даних, давати якісь припущення Орда не мав права. До речі, коли в перші дні появи Ющенка на людях з таким обличчям я почув заяву одного з моїх колег, що це – герпетична інфекція, мені було просто незручно, що лікар, не бачачи хворого (на відміну від мене) поставив такий діагноз. Бо герпесу там не було.

Тепер, на мою думку, коли встановлено, що це – отруєння, слід зібрати всі матеріали і з’ясувати де, коли і як це сталося.