Пільги дітям війни

Належу до покоління людей, дитинство яких випало на роки Другої світової війни. Чув, нібито, ухвалено закон про соціальний захист таких людей. Чи передбачено ним якісь пільги та коли їх можна буде отримати?

Микола КОВАЛЕНКО, Деснянський район

18 листопада цього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про соціальний захист дітей війни», а минулого тижня його підписав Президент України.

Цей закон встановлює правовий статус дітей війни, до них належать громадяни України, яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше ніж 18 років, і визначає основи їх соціального захисту та гарантує їх соціальну захищеність шляхом надання пільг і державної соціальної підтримки.

Дітям війни цим законом передбачено такі пільги:

право на  перевагу при скороченні чисельності або штату працівників;

використання чергової відпустки у зручний для них час;

одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;

право на 25-відсоткову знижку при оплаті за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання.
Також законом передбачено, що дітям війни, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, яка виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Особам, які мають право на пільги згідно із цим Законом та Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», пільги надаються за їх вибором згідно з одним із зазначених законів.

Згідно із прикінцевими положеннями цього закону він набирає чинності з 1 січня 2006 року.