Гроші «малювати» вигідніше

 

– Зрозуміло, що спецслужби займаються лише широкомасштабними випадками виготовлення фальшивих грошей, цінних паперів чи білетів державної лотереї, – каже начальник прес-центру столичного управління СБУ Ігор Забілик. – Ситуації, коли йдеться про одиничні спроби підробити такі папери в домашніх умовах за допомогою хай навіть потужної, але, по суті, примітивної техніки, розслідують інші правоохоронні структури. Зазвичай злочинці, яких затримують співробітники СБУ, намагаються заробити, друкуючи гроші високої якості, які важко відрізнити від справжніх без спеціальних приладів. Протягом останнього часу наші оперативники вилучили у зловмисників близько 60 тисяч фальшивих гривень, 120 тисяч доларів США та 40 тисяч євро. За нашими підрахунками, в середньому один раз на рік столичне Управління служби безпеки знешкоджує один потужний канал надходження і розповсюдження фальшивих грошей.

Цього року спецпідрозділ боротьби з організованою злочинністю Київського управління СБУ припинив незаконну діяльність підпільної поліграфічної фірми, розташованої в центрі Києва. Працівники служби затримали групу професійних поліграфістів, які займалися виготовленням та збутом великих партій фальшивих гривень.

Незаконне виробництво виявили у двоповерховій старій будівлі на вул.Нижній Вал на Подолі. На обладнанні підприємства, що вдень виготовляло палітурки до дипломів та різних посвідчень, вночі друкували фальшиві гривневі купюри. Зловмисники мали сучасний друкарський верстат, спеціальний папір, фарби тощо.

Під час оперативно-розшукових дій було встановлено, що продукція фальшивомонетної друкарні йшла на «чорний ринок» великими партіями під конкретні замовлення. Якість фальшивих купюр була досить високою. Під час обшуків оперативники столичних управлінь СБУ і УБОЗу вилучили фотокліше, пластини для друкування грошей, а також вже готові до реалізації підробні двадцятигривневі купюри на загальну суму 100 тисяч гривень В іншому випадку під час спільної операції працівники столичного та Чернігівського управлінь Служби безпеки України та київського УБОЗу затримали разом з речовими доказами чотирьох членів організованого злочинного угруповання, які намагалися збути 35 тисяч підроблених доларів США.

«Обмінник» підроблених стодоларових купюр на справжні гривні лиходії зімпровізували поблизу столичної станції метро «Лісова» у легковику марки «Деу». Високоякісні фальшиві банкноти зловмисники намагалися продати за сто сорок тисяч гривень, але не здогадувалися, що покупцем «товару» виявиться оперативник СБУ.

Розслідування кримінальної справи, порушеної спецпідрозділом Київського управління СБУ, повністю довело злочинні дії підозрюваних. Встановлено, що учасники кримінального квартету діяли професійно і злагоджено. Ролі у протиправній оборудці були чітко розподілені, план дій розписаний до дрібниць. Визначеними були навіть обсяги баришів кожного. Але замість навару в національній валюті протизаконний фінансовий гендель матеріалізувався для ділків у строках за ґратами.