Пародія на Голівуд

Із 22 по 26 грудня в київському кінотеатрі «Жовтень» відбудеться унікальна подія – фестиваль треш-кіно. У програмі – п’ять фільмів із золотого фонду незалежної американської студії «Трома».

«Треш» у перекладі з англійської означає «сміття». Кіно-треш – це безжальна та безкомпромісна пародія над усіма парадигмами «великого» кіно – від Голівуду до «Догми». Тож фестивальні стрічки – для людей із розвиненим почуттям гумору.

Протягом останніх тридцяти років студія «Трома» відома як одна з найстаріших та найбільш активних незалежних студій у світі. Визнання критиків усього світу підтверджується тим, що фільми «Троми» йдуть у престижних кінотеатрах, а також демонструються на великих міжнародних фестивалях. Як правило, у стрічках «Троми» цікавий не так зміст, як форма. Проте коротко – про фільми, які побачать кияни.

«Оповідання з помийки» (2004) – прем’єра, фільм-маніфест «Троми». Головні дійові особи – маніяки, стриптизерші та вампіри. Зйомки відбувалися на території трьох континентів і тривали три роки. Було залучено п’ятнадцять сценаристів, п’ять режисерів та кілька сот артистів. «За всю історію кіно було створено безліч класичних творів, і це ... не один із них», – запевняє ідеолог «Троми» Ллойд Кауфман.

У стрічці «Монстр із шафи» (1987) розповідається про те, як у Сан-Франциско з’явився серійний маніяк. Своїх жертв він позбавляє життя лише в їхніх домашніх шафах. Розслідування цієї справи веде кореспондент місцевої жовтої газети. Тим часом ситуація починає виходити з-під контролю: президент США оголошує надзвичайний стан, на бій із чудовиськом відправляють армію.

Режисер фільму «Канібал. Мюзикл» (1993) – Трей Паркер, автор відомого мультсеріалу «Південний парк». В основі «Канібала» – реальна історія, що сталася 1874 року в горах західного Колорадо. Групу шукачів золота відрізало від цивілізації сніжною лавиною. Кілька тижнів п’ятеро чоловіків намагалися пробратися через завали, поки голод не позбавив їх сил. Єдиного, хто вижив, Альфреда Пакера, після спасіння було звинувачено в канібалізмі та вбивстві чотирьох своїх співвітчизників. Це одночасно мюзикл, комедія та фільм жахів.

«Безмежний терор» (1999) – стрічка Ллойда Кауфмана за мотивами його ж книги «Усе, що потрібно знати про режисуру, я дізнався від токсичного месника». Йдеться у фільмі про те, як знімати малобюджетне кіно. В центрі розповіді – компанія молодих кінематографістів, що викинули підручники та вирішили зняти дебютну стрічку. На їхньому шляху буде багато перепон: від нестачі фінансів до серійного вбивці.