Достатньо поглянути на краватку…

Дехто вважає, що чоловіки менш прискіпливі до свого зовнішнього вигляду – рідше зазирають у дзеркало, не дуже переймаються своїм гардеробом, задовольняються костюмом, сорочкою, шкарпетками та черевиками. А краватка? Жоден діловий костюм, навіть супермодний і супердорогий, не матиме елегантного вигляду, якщо не підібрати до нього гарну краватку. Вона одночасно є предметом чоловічого одягу і його окрасою. Візерунок, колір, манера її зав’язувати, зажим можуть багато розповісти про її власника…

Шийна хустинка – ознака богеми

Історія краватки така ж багатогранна, як і тканина, з якої її виготовляють. Назва походить від німецького «хальстук» (шийна хустинка). Українське «краватка» потрапило до нас з Франції через польську мову.

Вважається, що такою хустинкою користувалися ще в Древньому Римі, але не як доповненням до костюма, а з прагматичною метою – затуляли нею шию, щоб не застудитися. Перша краватка увійшла у моду в XVII столітті: хорватські найманці, які носили тоді яскраві строкаті шийні хустинки, спричинили справжній фурор серед французької аристократії. І досить швидко вони стали популярними в тамтешньої богеми: поетів, мислителів, витонченого панства, що пов’язувало собі на шию пишні каскади тоненьких венеціанських, фламандських мережив. Оноре де Бальзак написав навіть книгу «Мистецтво зав’язувати краватку», у якій давав рекомендації, що і як мають пов’язувати на свої шиї закохані, банкіри чи нотаріуси.

Для дипломата, студента, школяра

Нині краватка є у гардеробі майже кожного чоловіка й до того ж не одна. Представники сильної половини людства одягають її, як правило, у віці від 30 до 60 років, хоча й молодь – студенти і навіть школярі – не байдужі до такого аксесуара. Втім, кожен п’ятий чоловік ніколи його не купував, не пов’язував собі на шию і не збирається пов’язувати. Решта ж має змогу купувати одну краватку на рік. Наразі у магазинах такий вибір їх – хоч щодня купуй. Німецького, італійського, корейського, китайського виробництва, з натурального шовку і з поліестеру, із зажимами, однотонні, класичні у смужечку, із скромними візерунками й екстравагантні, яскраві й не дуже… Вартує такий аксесуар від 15 до 150 гривень, залежно від матеріалу й фірми. Дитячу краватку вітчизняного виробництва з поліестеру можна купити за 8 гривень, а вишуканого метелика – за 35 гривень.

– У нас підбирають краватку найвибагливіші чоловіки, – розповіла продавець секції сорочок та галстуків Віра Петрівна. – Як мовиться, є товар на кожен смак. І під колір сорочки, і під колір костюма, і під колір шкарпеток.

– Хто частіше купує ці речі: чоловіки, чи жінки? – запитала я.

– Мабуть, що чоловіки, хоча й жінки люблять їх вибирати. Останнім часом частіше стали заходити до нашої секції юнаки, які закінчили вуз і влаштовуються на роботу. У солідну фірму в джинсах й кросівках не зайдеш – треба мати відповідний діловий імідж. Хоч би що там казали, а все-таки зустрічають за одягом.
– А кому підійде ось ця краватка, яка коштує майже як костюм, – 268 гривень?

– Є покупці й на такий товар. Річ вартує таких грошей: виготовлена з натурального шовку, на фрезеліні, гофрована вставка, ручна робота.

– І де шиють такі шедеври?

– Поки що в Італії, Франції.

Під сорочку, костюм, шкарпетки

Вибирати краватку – незвичайне заняття. Передусім, її колір має відповідати кольору костюма, сорочки, шкарпеток, черевиків. Довжина – щоб у зав’язаному вигляді прикривала пряжку ременя. Ширина залежить від ширини лацканів піджака (7-9 см). Що стосується кольору, то вважається, що смаглявим і темноволосим більше пасують яскраві тони, світловолосим і блідолицим краще вибрати пастельні.

У офіційному одязі ідеальним вважається поєднання темного галстука й світлої сорочки. І взагалі темний галстук елегантніший. Але не слід забувати, що він має бути на тон світлішим від піджака.

До однотонної сорочки підходить будь-яка краватка: в клітинку, смужку, горошок і т.п. До яскравої з візерунком пасує лише одноколірна краватка, а сорочки із барвистої тканини і картаті ліпше носити взагалі без галстука. Якщо ви вагаєтеся у виборі візерунка, не впевнені, чи ваші смаки усім будуть зрозумілі, спиніться на однотонній краватці: вона пасує до будь-якої сорочки та костюма, треба лише слідкувати за гармонією кольору і фактури.

Крупний візерунок не пасуватиме низьким і худим чоловікам. Зате елегантна краватка в горошок. Основний тон її має домінувати у кольоровій гамі одягу, гармонуючи чи, навпаки, контрастуючи з нею. Колір горошка підбирають під колір сорочки. Найпоширеніший – темно-синій галстук в білий горошок. Він додає чоловікові свіжості й шарму, до того ж, що менші горошинки, то витонченіший вигляд. Такий галстук до лиця діловим людям.

До ділового одягу також пасують краватки з темними чіткими смужками пастельних тонів на світлому тлі. Для офіційних осіб незаміними є консервативні краватки (з ромбами, трикутниками). З абстрактними малюнками сприймаються грайливо – їх не варто одягати на ділові зустрічі. З іншого боку, вони можуть освіжити темний костюм, який одягають зазвичай в дорогу, у відрядження.

Галстук-метелик – тільки для вечірки. Уникайте чорних, фіолетових, пурпурових, дуже коротких чи масивних краваток, із зображенням символів, емблем, з шедеврами мистецтва.

У цьому осінньо-зимовому сезоні в моді бордовий, жовтий і сірий кольори. Дуже популярний малюнок – поєднання великої та дрібної клітинок. Найбільше цінують краватки шовкові, ручної роботи, італійських майстрів. Бувають вони й синтетичними, з тонкої бавовни, шкіри, льону, віскози. Останні дуже швидко втрачають вигляд та форму.

Що кому пасує

Галстук називають способом самовираження чоловіка. Достатньо глянути на те, що у нього на шиї, щоб уявити собі, хто він.

Краватки світлих вишуканих тонів зазвичай носять люди веселі, оптимісти, легкі на підйом, романтики. Такі не відмовляться пофліртувати із звабливою секретаркою, люблять веселу компанію, дарувати й отримувати подарунки.

Темні, важкі, широкі краватки до вподоби консервативним начальникам, які люблять командувати. Такі люди сурові, рідко усміхаються, мають складний характер.

Широку смужку обожнюють солідні чоловіки середнього віку, впевнені у собі, педанти.

Невпевнені у собі, з комплексами люблять краватки в клітинку або надто яскраві. Це для них чи не єдиний спосіб привернути до себе увагу оточуючих (передусім – жінок).

Вузенькі шкіряні й шовкові шнурки з дорогим зажимом вибирають люди творчі – художники, дизайнери, актори, поети.

Утім, краватки носять й жінки, що акцентує увагу на їхньому діловому костюмі. На голій шиї – це вже своєрідний авангард.

Хороша річ потребує догляду

По-перше, галстук треба правильно зберігати: знявши, розв’язати вузол, щоб волокна не перекручувалися, і повісити на вішалку на кілька днів. По-друге, і дорогі, і дешеві галстуки не варто прати, бо під час прання вони втрачають форму. Найкраще користуватися хімчисткою. І прасувати цю річ також не бажано – у кращому разі акуратно згорніть його і так залиште на ніч. Якщо ж праскою пройдетеся по краватці, втратиться її блиск і ушкодиться волокно.

І насамкінець, як вибрати потрібний галстук. Покладіть його на долоню, якщо широкий кінець вільно звисає, не закручуючись, то він буде рівно лежати й поверх сорочки, коли зав’яжете вузол. Шов із зворотнього боку має бути гнучким, а не жорстким – це ознака ручної роботи. Високоякісні краватки виготовлені із трьох різних шматків тканини, а більшість «комерційних» – з двох.

Гадаю, ви тепер маєте вичерпну інформацію про краватку. Пора йти до магазину, щоб обновити свій гардероб (до речі, є чоловіки, які мають цілу колекцію галстуків від знаменитих кутюр’є). Вдалих вам покупок!