Як не потонути в оселедцевому морі?

Мабуть, складно знайти українця, який не любив би оселедця з картоплею в лушпинні. …Або салату «під шубою», основним компонентом якого є солона риба…
Зараз купити її можна будь-де. Поштучно з бочки, у вакумній упаковці або бляшанку з кількома оселедцями. Проте, щоб не розгубитися, вибираючи якісне і смачне, спеціалісти центру незалежних експертиз «Тест» уже скуштували 10 найпопулярніших зразків, які пропонує столична торговельна мережа. Приємно зазначити, що майже вся протестована продукція була вітчизняного виробника.

Відомо, що риба, і навіть солона, – продукт, який швидко псується. Тому на упаковці передусім мають бути чітко вказані умови і термін зберігання. На упаковці оселедця «Матьє» виробник наголошує: «якість продукції гарантується лише за умови правильного зберігання». Саме про це «забули» вказати на бляшанці «Кречет». Виробники ж оселедця «Шельф» охарактеризували свій продукт як «с/солоний». Здогадайтесь, мовляв, самі, що означає оте перше «с»: сильносолона чи слабосолона? Позначка ж «п/п», що на бляшанці оселедця «Катран», мабуть, розшифровується, як пряного посолу. Споживачі мають бути неабиякими Шерлоками Холмсами, щоб встановити істину.

Є зауваження у фахівців до складу харчових добавок при засолюванні. Так, приміром, «Русалочка» не поінформувала про вміст спецій, солі і навіть води. Крім того, цей виробник ввів в оману споживача заявленою на одних етикетках жирністю риби – 38,8 відсотка, а на інших – 36,8. Отож, вибирайте самі…

Щодо упаковки, то зручніша вакуумна – поштучна розфасовка. Вона не змушує одразу з’їдати аж півтора кілограми риби у великій бляшанці. Половина всіх зразків містить менш як 6 відсотків солі, що зовсім не відповідає нормі. Адже у слабосолоній має бути її 6 – 8%, а у солоній – 6-14%. Проте для споживачів головним показником є смак.

Не шкодували солі виробник «Ізмаїлівського рибзаводу», «Кречет», «Норвеліта Україна» і «Чернігівриба». А от найсмачніші, ніжні й соковиті оселедці «Русалочка» і «Плеяда». Вони і стали відмінниками. Зразкам же «Катран», «Кречет» і «Шельф» експерти поставили двійку за невідповідність фізико-хімічним показникам.