Чи зможе «опозиційний мер» стати президентом?

Минулої неділі більшість румунів прийшли на виборчі дільниці, щоб у другому турі президентських виборів нарешті вибрати свого президента.

Вони вибирали між теперішнім прем’єр-міністром Адріаном Настасє (від соціал-демократів) та мером Бухареста Траяном Башеску, який балотується від опозиційного альянсу «Правда і Справедливість».

Відтоді як пан Башеску звинуватив владу у фальсифікаціях у першому турі, виборчі установи Румунії вжили заходів для того, щоб виборці голосували не більше, ніж один раз. Як очікують, голоси розподіляться майже порівну, тож результат багато в чому залежатиме від активності виборців. За прогнозами, за пана Башеску, якого вважають пробізнесовим кандидатом, проголосують переважно у міських регіонах, тоді як пан Настасє отримає більше голосів у сільській місцевості.

Переможець змінить Іона Ілієску, який перебував на президентській посаді протягом одинадцяти з останніх п’ятнадцяти років, що минули від часу повалення режиму Чаушеску. Президент має призначити прем’єр-міністра, уряд якого проводитиме реформи, необхідні для вступу Румунії до Європейського Союзу, що має відбутися 2007 року.