Кандидат на членство

Хоча сотні тисяч українців два тижні добивалися права бути частиною західного світу, негативний результат можливий. Євросоюз може залишити Україну ні з чим, ідеться в останньому номері британської газети «ТАЙМС».

У матеріалі йдеться про те, що лідер української опозиції Віктор Ющенко заявляє, що членство в ЄС буде його пріоритетом, якщо він стане президентом. Тим часом Єврокомісія оголосила, що позиція ЄС не змінилася і членства України не заплановано. Натомість ЄС оголосив план партнерства, який має зміцнити зв’язки України з найближчими сусідами, якщо буде проведено чесні вибори.

Членство України – проблемне питання для європейських лідерів, вважає британська газета. Хоча вони і зацікавлені підтримувати демократію у найбільшій країні Європи, але висловлюють побоювання, що ЄС надто розростеться і ним нелегко буде керувати.

Багато політиків побоюється, що ЄС не дасть собі ради з новою країною, настільки «великою, бідною і хаотичною», як Україна. Згода на вступ України відкрила б двері також для Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану та Вірменії, що збільшило б кількість країн-членів приблизно до 40.

Аби утримати контроль над процесом розширення, ЄС визначив, що її східний кордон пролягатиме кордоном колишнього СРСР за винятком колишніх балтійських республік, наголошує «ТАЙМС».

Однак, якщо Ющенко виграє 26 грудня у повторному другому турі голосування, ЄС буде важко протистояти тому, щоб Україна стала членом ЄС, вважає газета. Нові країни-члени ЄС, а особливо три країни, які мають спільний кордон з Україною, зацікавлені у стабільності, яку може забезпечити вступ України до ЄС.

Газета цитує східноєвропейського дипломата, який зазначив, що не потрібно відштовхувати Україну. «Люди питають, якщо Туреччина може приєднатися, то чому Україна не може?» – сказав дипломат. Британський уряд, який завжди підтримував розширення і намагання Туреччини приєднатися, уникає відповіді щодо України. Франція виступає рішуче проти, побоюючись, що це перетворить ЄС на звичайну зону вільної торгівлі. Однак прийняття Туреччини до ЄС означає, що визнання України країною-кандидатом на вступ – це лише питання часу, вважає Чарльз Грант, керівник британського Центру європейських реформ.