Рятівники під землею

У Червонограді на Львівщині відбувалися змагання з тактико-технічної підготовки підрозділів Державної спеціальної аварійно-рятувальної служби МНС.

Із самого старту – гучного сигналу тривоги в шахті – виникла напружена атмосфера. Відділенням рятувальників довелося в умовах недостатньої видимості (через пил), ліквідовувати умовні завали та рятувати потерпілих. Ті, хто супроводжував команди, мали змогу оцінити роботу гірничорятувальників не лише очима, а й легенями. Можна лише уявити, що відчуває людина за таких умов під час справжніх рятувальних робіт під землею. Потрібно мати неабияку силу волі й мужність, аби, не вагаючись, заповзати у вузькі проходи, де в будь-яку хвилину може обвалитися перекриття, а над головою – сотні метрів ґрунту.

Програма загалом була досить видовищною. Бійці ліквідовували осередки вогню імпульсною установкою «Lifex», створювали водяні завіси для нейтралізації хлорної (аміачної) хвилі, застосовували гідравлічне обладнання «Halmatro» для ліквідації завалів. А наприкінці змагань відбулися показові виступи. Після підрахунку балів суддівська комісія перше місце присудила команді з Кривого Рогу, друге – червоноградцям, третє й четверте – відповідно представникам Харкова та Олександрії.

Цього року підрозділи служби здійснили майже 20 тисяч виїздів на ліквідацію надзвичайних ситуацій та їхніх наслідків, пошук та рятування людей на уражених об’єктах і територіях, проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, локалізацію зон впливу шкідливих і небезпечних факторів, нагляд за станом техногенної безпеки та проведення профілактичного обслуговування підприємств, установ і організацій.