Приборкувач вогню

– Давайте мембранний азот, тоді поліземо під землю, – казав старший спеціаліст відомчої рятувальної служби керівникові вугільної шахти, на якій сталася аварія, – інакше…

– Та, хлопці, чого там…

– А того, що, як ви знаєте, там метан. А ця установка захистить людину від контакту з цим газом.

Тож через деякий час її й доставили…

Як з’ясувалося, установки газового пожежогасіння, які працюють в автономному режимі і не потребують підключення електромереж, не призводять до будь-яких пошкоджень, почали використовувати на підприємствах стратегічного призначення (це нафтосховища, компресорні установки, шахти) не сьогодні і не вчора. Але донедавна основною вогнегасною речовиною був хладон. Проте цю речовину в Україні не виробляють, а закуповувати за кордоном – недешево. Втім, справа не тільки в коштах. Хладон заборонений для використання спеціальним Монреальським протоколом 1989 р. як озоноруйнівна речовина. Тому й виник задум застосовувати мембранний азот.

Чому азот, здогадатися неважко – він на «ти» з вогнем, за що його й назвали приборкувачем вогню. Звичайно, думали й про те, як виробляти його безпосередньо із повітря.
…Компресор закачує повітря у станцію, стискає його. Потім очищує, осушує – це і є мембранний спосіб, який полягає у проходженні стисненного повітря найтоншими капілярами (порожнистими волокнами). На виході – азот та інші речовини. Азот подається до спеціальної установки, яка автоматично спрацьовує в разі виникнення пожежі, тобто реагує на осередок загоряння.

Цей механізм нещодавно розробило і виготовило сумське підприємство «ВНДІ компресормаш». Називається він АМГП – 0,25/0,7 СУ1. І хоча назва цієї установки не коротша за ім’я арабського шейха, сама установка дуже зручна й мобільна. Її місткість – 40 кубічних метрів азоту. Працює безпосередньо в приміщенні, реагує на відкритий вогонь.

Нещодавно ця установка (до речі, єдина в СНД) успішно витримала випробування у вітчизняному науково-дослідному інституті пожежної безпеки (м.Київ).
Тепер сумчани розраховують не тільки на український, а й на російський ринок збуту.