Право людини: жити, а не існувати

У Будинку кіно відбувся Міжнародний фестиваль фільмів про права людини з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини. Цього року тема – права жінок, дітей, хворих на ВІЛ/СНІД та інших вразливих груп. У програмі – 36 документальних і художніх фільмів, більша частина яких здобула престижні премії.

«Ще три тижні тому ми не були впевнені, що публіка зацікавиться цією подією, але за короткий час українська громада радикально змінилася», – сказав Френсіс О’Доннелл, координатор системи ООН в Україні. Саме ООН спільно з ОБСЄ, Amnesty International Україна, Британською Радою, Дитячим парламентом та іншими організаціями провів цей фестиваль. У ньому взяв участь лише один український фільм – «Рома – жертви нацизму» Ірини Воробей.

Щодня на екрані були картини на певну  тему. Скажімо, у п’ятницю – гендерні права. У суботу демонструвалося сім стрічок, присвячених правам дітей, виробництва Непалу, Індії, Південної Африки та Великої Британії. Зокрема, у художньому фільмі британця Філа Грабовського «Хлопець, який грає серед руїн буддистського храму» йдеться про восьмирічного хлопчика Міра, який мешкає серед руїн храму, зруйнованого в березні 2001 року рухом Талібан.

Неділя була присвячена фільмам про ВІЛ/СНІД. Вчора, у заключний день фестивалю, демонструвалися стрічки про національні меншини, емігрантів, шизофреніків тощо.

Після переглядів, вхід на який був вільний, глядачам пропонували заповнити анкети, аби потім, проаналізувавши відповіді, визначити ефективність кінопоказів.

Фестивальні стрічки покажуть також в  Одесі, Донецьку, Харкові та  Львові.