Голоси ув’язнених купували за цигарки

Міжнародна громадська організація «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» має достовірні факти про порушення виборчого законодавства на закритих виборчих дільницях. Про це повідомив голова правління цієї спілки Едуард Багіров.

– Порушення фіксувалися і в першому, і в другому турі виборів Президента України, – запевняє він. – Ми маємо факти примусового голосування за одного з кандидатів, зокрема за Віктора Януковича. Якщо хтось не погоджувався, то погрожували позбавити права на побачення з близькими та рідними, права на отримання посилок чи передач. Тих засуджених, що мали права на дострокове звільнення, позбавляли його. Голоси виборців купували за цигарки, чай, продукти харчування. Перед проведенням виборів і безпосередньо в день виборів співробітники виправних закладів примушували засуджених голосувати за провладного кандидата. Ті, хто всупереч настановам голосував інакше, відбували покарання в штрафному ізоляторі. Перед другим туром серед засуджених поширили інформацію про те, що як спецзаклад проголосує загалом «не за потрібного» кандидата, то до них застосовуватимуть фізичне покарання.

Як стверджують члени «Міжнародної Ліги захисту прав громадян України», джерела такої інформації – це передусім люди, які відбувають покарання та їхні родичі. Зрозуміло, що за такої ситуації кожен з них звертається з проханням про конфіденційність, боячись покарання з боку адміністрації спецзакладів.

– Ми не маємо наміру агітувати за іншого кандидата, – веде далі Едуард Багіров. – Якщо матимемо факти тиску на засуджених з метою збільшення кількості голосів на користь кандитата-опозиціонера, то теж оприлюднюватимемо. Насамперед наше завдання – не допустити порушення прав на вільне волевиявлення громадян. Враховуючи це, ми хотіли б попередити співробітників та керівництво департаменту з виконання покарань, членів виборчих комісій на закритих дільницях про те, що всі випадки порушення виборчого законодавства наша організація докладно фіксуватиме й вивчатиме. Усі дані маємо намір передати до Генеральної прокуратури України.