Цього року тарифи не змінюватимуть

Ми запитали начальника Головного управління цінової політики КМДА Василя Яструбинського, скільки правди в чутках, що з нового року буде підвищено тарифи на житлово-комунальні послуги і на проїзд у транспорті? Відповідь Василя Івановича була категоричною:

– Жодних змін не буде, і з 1 січня тарифи не переглядатимуть. Це питання актуальне в тому плані, що відповідно до чинного законодавства і певних законів, які наберуть чинності з 1 січня, Кабінет Міністрів, Держжитлокомунгосп  мають розробити низку нормативних документів. І відповідно до них, коли документи наберуть чинності, ми проведемо розрахунки. Лише після цього можна буде сказати, змінять тарифи чи ні.

Щодо тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті, то навесні цього року ми вирішили  змінити  їх, але Антимонопольний комітет, Мінфін, Мінекономіки та деякі інші державні урядові установи не дозволили цього зробити. Вони зробили висновок, що в  Києві робити це зарано, незважаючи на те, що було проведено відповідні експертизи. Висновки їх підтверджували: тарифи потрібно підвищувати. Під тиском згаданих структур цього не зробили. Але питання залишилося актуальним. Гадаю,  його будемо вирішувати впродовж першого кварталу 2005 року.

Розрахунки будуть нові. Причина проста: кошти, які виділили на підтримку транспорту 2004 року, якби тарифи підвищили, спрямували б на придбання нових автобусів, трамваїв, тролейбусів і вагонів метрополітену. Кошти ж фактично «проїли» і майже нічого не закупили. Тепер,  враховуючи собівартість, яка склалася цього року, необхідно провести нові розрахунки. Звітні дані будуть готові наприкінці лютого. Лише після цого робитимемо висновки, чи потрібно переглядати тарифи і якими вони мають бути.