Як голосуватимемо 26 грудня

Цього тижня позачергова сесія Верховної Ради України ухвалила рішення про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України». В чому вони полягають, ми й розповідаємо сьогодні.

У виборчому законі передбачено, що відкріпні посвідчення виготовляються у кількості 0,5 відсотка від кількості виборців, внесених до списків (у досі діючому законі було 4 відсотки).

На бланку відкріпного посвідчення передбачається місце для номерів територіального виборчого округу та виборчої дільниці, де воно буде видано, територіального виборчого округу, в якому виборець має намір голосувати, прізвищ та підписів членів дільничної виборчої комісії – представників обох кандидатів, які видали посвідчення, печатки дільничної комісії, підпису виборця, який отримав відкріпне посвідчення.

При видачі відкріпного посвідчення у документі, на підставі якого його було видано, наприклад, паспорті, на сторінці «особливі відмітки» або в іншому придатному для цього місці ставиться позначка: «видане відкріпне посвідчення номер (із зазначенням його номера)».

Крім того, в законі передбачено, що для отримання відкріпного посвідчення виборець має написати заяву, де він зазначить причину, з якої не може проголосувати за місцем свого проживання, а також номер територіального виборчого округу, в якому він має намір проголосувати у день повторного переголосування.

Законом передбачено, що така заява може бути подана виборцем не пізніше 20-ї години останньої п’ятниці перед днем голосування.

Враховано і проблеми, які виникали з неточностями у списках. Тепер закон передбачає, що голова та секретар дільничної виборчої комісії у день голосування мають право виправляти неточності та технічні помилки у списку виборців, а саме: неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження (крім виборців 1986 р.н.), номера будинку чи квартири, місця проживання – у разі, якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для реалізації права голосу на виборах президента. Таке виправлення засвідчується підписом голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі «примітка».

Законом передбачено, що голосування за межами приміщення для голосування здійснюється лише виборцями, інвалідами І групи, які не здатні пересуватися самостійно. Власноруч написана заява з проханням проголосувати має бути подана до дільничної виборчої комісії разом із копією пенсійного посвідчення або довідки медико-соціальної експертної комісії не пізніше 12-ї години дня, що передує дню голосування.

Голосування за межами приміщення для голосування організовують два члени дільничної виборчої комісії – представники від різних кандидатів.

Законом забороняється проведення голосування одночасно більше, ніж з однією переносною малою скринькою.