«Український дім» як фортеця

Штаб помаранчевих в «Українському домі», як і наметове містечко на Хрещатику, функціонуватимуть до оголошення результатів переголосування 26 грудня. Про це повідомив комендант «Українського дому», заступник голови Львівської обласної ради Андрій Парубій. Таке рішення прийняв центральний штаб акцій спротиву, що його очолює народний депутат Роман Безсмертний.

За словами коменданта, «Український дім» до 26 грудня працюватиме як мобілізаційна структура. У разі, якщо влада робитиме якісь «жорсткі кроки», мобілізаційні групи «Українського дому» організовуватимуть широкі заходи непокори та протесту. «Це – фортеця помаранчевої революції», – наголосив Андрій Парубій. За його інформацією, тут планується залишити понад тисячу чоловік. Це народні дружини, організовані активістами акцій спротиву.

Комендант «Українського дому» зазначив, що це – одна з найбільших організаційних структур, які функціонують у Києві, бо звідси постачають харчі, медикаменти, потрібний одяг тощо іншим об’єктам, розташованим у столиці. Він наголосив, що вся робота виконується виключно за методом самоорганізації і спонсорської допомоги, яку надають бізнесмени та звичайні люди. З першого дня було залучено кількасот добровольців-волонтерів, які дуже швидко створили низку служб.

Комендант заперечив чутки про те, що учасники акцій протесту «Український дім» захопили. «Входження в «Український дім», 24 листопада, відбувалося без застосування будь-якої сили і було зумовлене виключно потребою обігріти тих людей, які на вулицях, а також надати їм першу медичну допомогу». Насправді ж близько 300 учасників львівської делегації, очолюваних Парубієм, переважно представників Всеукраїнського об’єднання «Свобода», за узгодженням із центральним штабом, увійшли до «Українського дому» й попросили його адміністрацію допомогти.

Адміністрація, звичайно, була не в захваті від такого прохання, але й не було дуже гострих та різких заперечень, – наголосив А.Парубій. – Власне наша поява в «Українському домі» стала переламною в ситуації: це зруйнувало плани влади і дало змогу людям, що перебували на вулиці, трохи перепочити, щоб і надалі брати участь у заходах протесту».