Оранжевий верблюд

Дівчинка, яка в 60-ті роки минулого століття співала пісеньку про оранжеве сонце, оранжеве небо, оранжеве море, давно вже стала мамою, якщо не бабусею. І цілком можливо, вона, як і всі грузини, брала участь у президентських виборах і оранжево проголосувала за Михаїла Саакашвілі. Гарним бачиться на відстані літ її взагалі-то нехитрий хіток, виконаний вперше, якщо не зраджує пам’ять, на одному з «голубих вогників». Дістав він нове життя не де-небудь і не коли-небудь, а в Києві, на Хрещатику і Майдані Незалежності, в листопаді – грудні 2004 року.

Та є в «Оранжевій пісенці» маленька заковика – верблюд. Випадає він якось із загального контексту. Сонце, небо, море, мами, діти, пісні і раптом… малосимпатична жуйна тварина, схильна до того ж плюватися… Легше за все припустити, що притягнув її автор оранжевого тексту відверто для рими: «верблюд» – «поют». Але, виходячи з того, що випадкового у світі нічого не трапляється, спробуймо пошукати інших версій.

Важко, неймовірно важко буває доводити, що ти не верблюд. Чи не на цю істину натякає пісенька? Нагадаємо, з поважної трибуни чи не в тому ж таки Сіверськодонецьку нас конкретно назвали, хай не верблюдами, але козлами. Відповідно з нами і поводилися. Тобто безсоромно, можна сказати, безпрецедентно сфальсифікували волевиявлення народу як у першому, так і в другому турах президентських виборів. Нічого, мовляв, проковтнуть – адже вони козли, чи то пак, верблюди. От і довелося чи не всій Україні виходити на Майдан, який, до речі, колись називався Козиним болотом, і доводити. Повторюю, козли чи верблюди – немає значення, суть одна!

А може, оранжевий верблюд символізує і ще дещо. Помаранчева революція не має соціального характеру. Тобто люди, аж ніяк не бідні, є по обидва боки барикад. Але ж різним, ох, різним буває це багатство! І одному лише Богові достеменно відомо, хто саме із заможних учасників революції є тим верблюдом, який прослизне до раю крізь голчине вушко.

А втім, усе це може бути хворою уявою – не більше. Не переймаймося, співаймо і стару пісеньку з новим підтекстом, і зовсім нові хіти, які вже породив помаранчевий український Майдан.