Порада від Ківалова: «Від суми і тюрми…»

«Я й не розраховував, що так багато журналістів збереться. Гадав, що прес-конференції «колишніх» мало кого цікавлять», – так розпочав розмову з представниками ЗМІ екс-голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов. Почувався він доволі впевнено, навіть сказав би розкуто. От що значить скинути із себе тягар відповідальності!

Для «затравки» Сергій Васильович роз’яснив неофітам, що вибори відбуваються не в ЦВК, а на виборчих дільницях – «саме там визначають, чи бути адміністративному ресурсу». Далі пішли розлогі розмірковування, що вибори за своєю суттю без фальсифікацій неможливі, бо механізми закладено вже в самому законодавстві. На підтвердження пролунало майже риторичне: «Чому ж раніше не було внесено змін до Закону України «Про вибори Президента України»?»

Значну увагу було приділено пам’ятному рішенню Верховного Суду. На думку пана Ківалова, люди в мантіях керувалися не законом, а «революційною доцільністю». Колишній керманич ЦВК вважає, що судова влада вийшла за межі правового поля, бо не в компетенції Верховного Суду визначати терміни виборів.

На запитання «Вечірки»: «Невже справді ви розраховували на те, що вас оберуть до нового складу ЦВК?» – Сергій Васильович, здається, щиро відповів: «Так. Я вирішив йти до кінця». Щодо планів на майбутнє, то передусім пан Ківалов має намір піти у відпустку, а потім зосередитися на роботі у Вищій раді юстиції. А ще – мріє написати книгу спогадів, позаяк «є що згадати, і щоб з часом щось не забути».

Тут із колег хтось зауважив, чи до мемуарів буде, коли порушать кримінальну справу, а то й кілька. На це Сергій Васильович філософськи зауважив: «Від суми і тюрми не зарікайтесь». І додав (подаю мовою оригіналу): «Мне известно, что возбуждено уголовное дело в отношении сервера». Висококваліфікований юрист також нагадав, що «відповідальність у нас – колективна». А ще признався, що працюючи в ЦВК, не підписав жодного фінансового документа. Цю функцію він доручав пану Давидовичу. Якщо ж таки доведеться постати перед судом, то пан Ківалов уже знає, хто буде в нього адвокатом: «Моя донька. Вона теж юрист». До речі, проти самої пані Ківалової, подейкують, порушено аж три кримінальні справи. Щоправда, Сергій Васильович запевняв, що вона «в очі їх не бачила».

Було ще запитання, чи не збирається часом пан Ківалов емігрувати. Відповідь: «Якби хотів, то виїхав би вже давно». Присутніх на прес-конференції вельми потішила цікавість британської журналістки: «Чи давали вам хабарі Янукович або Ющенко?» Як на сповіді промовив: «Ні!» – «Тоді хто давав?»