«Велика перемога» спише не все

Заступник голови КМДА Михайло Поживанов чимало років прожив на Донеччині. Працював на Маріупольському металургійному комбінаті, пізніше був головою цього промислового міста, мешканці якого обирали його й народним депутатом України. Тому ми й звернулися до Михайла Олександровича з проханням прокоментувати, як голосуватимуть 26 грудня його земляки?

– Від своїх знайомих і друзів, яких чимало залишилося на Донеччині, знаю, як місто голосувало в першому і другому турах. На час закриття дільниць  у 55-му та 56-му округах прийшло 68 – 74 відсотків виборців. Попередні опитування та екзит-пол свідчили, що за Ющенка проголосує до 15 відсотків. Так воно й було. І аж ніяк не так, як у звіті, – явка 96 відсотків, а за Ющенка – 2.

Треба врахувати й таке: людей дуже залякували. Погрозами про втрату роботи «нагинали», щоб вони голосували тільки за провладного  кандидата. Не допускали поширення інформації про програму Віктора Ющенка, місцеві ЗМІ переважно інформували про Віктора Януковича. Та це й зрозуміло, бо зараз у Маріуполі два промислових гіганти – «Азовсталь» і «Азовмаш» – належать Ринату Ахметову. На їхніх працівників і здійснювали найбільший тиск. Мені розповідали земляки, як це виглядало: що ближче до виборів – то більше погроз було керівникам виборчих комісій.  «Організатори» вимагали забезпечити 95 відсотків голосів за  кандидата від влади. Закликали не зважати на кримінальну відповідальність за порушення виборчого закону. Мовляв, «велика перемога» все спише й ніхто вас не перевірятиме після виборів.

На мою думку, звинувачувати цих людей не варто, бо вони ризикували життям. Гадаю, що й тепер у Маріуполі та й в інших населених пунктах Донеччини не знають правди про те, що ж насправді відбулося в Києві. Хоча з часом усе може змінитися. І я вірю в це.

Згадайте результати виборів 1998 року, коли партія «Реформи і порядок» набрала в Маріуполі 24 відсотки голосів. Улітку цього року на довиборах депутата до обласної ради кандидат від  Української народної партії, який позиціонував себе з блоком «Наша Україна», набрав 21 відсоток голосів. Тепер зіставте ці цифри з даними екзит-полу – 15 відсотків. І одразу ж виникає слушне запитання: куди ж поділася решта виборців Віктора Ющенка?!

Ніхто, звичайно, не заперечує реального авторитету Віктора Януковича в цих краях. Хоча він і відрізняється від створеного  останніми місяцями виборчими політтехнологами іміджу.

Але я впевнений, що і в Маріуполі, і в Донецьку ситуація змінюватиметься в бік відкритості й правди. Головне, аби виборцям нарешті дали змогу чесно  здійснити свій вибір.