Віктор Ющенко: погляд у 26 грудня й далі

«Новий рік. На «5 каналі» нас вітає Ющенко, на «Україні» – Янукович, на всіх інших – Кучма.» Цей популярний нині анекдот було спростовано самим лідером «Сили народу».

«Я впевнений, що моє привітання буде! Як переможця виборів і як політика, який хоче донести до кожної оселі побажання людям», – відповів Віктор Андрійович на одне із запитань учорашньої прес-конференції.

За скромними підрахунками аналітиків його штабу, 26 грудня понад 60 відсотків виборців проголосують за лідера помаранчевої революції. Ющенко обіцяє перемогти в 19-20 регіонах і – єдність України. Бо, сказав він, автономізація, федералізація, сепаратизм – це остання мічена карта, яку підкинув режим, що відходить. Сепаратизм, за словами Ющенка, не характерний для України. Тож «губернатори», які його розпалювали, мають піти у відставку і відповідати згідно з кримінальним кодексом.

На його думку, кланова модель влади на сході – явище тимчасове. Прийде час, і тамтешні люди довідаються правду про Ющенкове коріння, сім’ю, переконання та погляди щодо російської мови, стосунків з Росією, розвіються й інші легенди, придумані для східняків. Ющенко впевнений, що вибори 26 грудня будуть чесними, бо «вже нема уряду Януковича разом з Кучмою, які робили ключовий вплив на вибори, бездіяльної Генпрокуратури, ЦВК, котра допустила масштабні фальсифікації як на рівні дільничних комісій, так і в центрі, нема прогалин у законі про вибори».

Нині Ющенко ще більше переконаний, що проти нього було вчинено «акт політичної розправи з метою вбивства». Завершується експертиза, тестування на понад сто отрут, і незабаром буде навіть відомо, як вона називається. «Звідти, де я був, мало хто вертається, а на лікування відводиться багато-багато місяців. Я ж лікувався на виборах. Якщо будуть умови, то в суботу-неділю відвідаю клініку, – каже Ющенко. – Маю нормальну фізичну форму, мова йде про повне одужання».

Крім свого отруєння, Ющенко пообіцяв найближчим часом завершити «справу Ґонґадзе» та інші «білі плями»: «Перед законом будуть усі рівні, це мій моральний обов’язок! Але це не буде переслідуванням як у політиці, так і в бізнесі». Слово «реприватизація» Ющенку не подобається. Він каже, що бізнес відбувся і має відчути державний захист через верховенство права, а не терор. А ось окремі факти, як, приміром, приватизація «Криворіжсталі», буде переглянуто згідно з законом.

«Політреформи від Кучми» 8 грудня не відбулося, вважає Ющенко. Всі дванадцять вимог опозиції до цього закону було враховано. Інші прогалини, як то імперативний мандат та всеохоплюючі функції прокуратури, ще «буде оптимізовано». А політреформа за Ющенка планується загалом ширша, комплексніша. «І ми її проведемо!» – впевнений він. Стосунки з Росією теж будуть «демократичними, прагматичними, добросусідськими і рівноправними, а не напівприватними й емоційними».

Щодо кадрової, економічної, фіскальної і банківської систем, які діють до 26 грудня, Ющенко сказав, що це проблеми Кучми, відповідальність несе ця влада. А з приводу нібито американського планування помаранчевої революції Ющенко радить запитати у самих її учасників та в тих людей, «яким ще не встигли навіть подякувати».

Та повернемося до згаданого анекдота. Може, передача влади вийшла б оригінальною, справедливою і, найголовніше, мирною, якби за п’ять хвилин ще старого року до українців звернувся-таки Кучма. А через хвилину з Новим роком привітав Ющенко. Було б мирно і символічно.