До Лондона везли прапори

Київська група «Оркестр Янки Козир» повернулася з Лондона, де брала участь у міжнародному конкурсі «The Global Battle Of The Bands». За звання «найкращої нової групи світу» змагалося шістнадцять учасників. Офіційно «Оркестр» посів сьоме місце, однак симпатії публіки та журналістів були більше на боці українських музикантів.

«Виступили ми чудово: перевірили свої пісні на зарубіжній публіці, – розповідає продюсер колективу Олександр Литовка. – Реакція вибагливих британців була такою ж, як під час наших виступів удома: спочатку – шок, згодом – оплески. Перед виступом організатори нас попередили, аби ми не втнули чогось політичного. Але, звісно, ми пов’язали помаранчеві хусточки на себе та на мікрофони».

Під час виконання двох композицій «Оркестр Янки Козир» активно фотографували місцеві репортери, публіка ж – виказувала захоплення. Після закінчення виступу наших музикантів поздоровляли англійці. «Близько півгодини нам дякував чоловік років шістдесяти, з хаєром, який, вочевидь, бачив ще класичний виступ «Бітлз», – пригадує пан Литовка. – Він казав, що всі артисти, які виступали до нас, – цілковита фігня». Одне слово, саме «Оркестр Янки Козир» був фаворитом престижного конкурсу, але перемогу здобула «солоденька» поп-група з Іспанії. Одразу ж, як про це оголосили, на сцену полетіли бляшанки.

Газета «Таймс» у матеріалі, присвяченому «The Global Battle Of The Bands», зазначила: «Конкурс міг би стати антиподом естрадному «Євробаченню», але, на жаль, більшість учасників не вирізнялися драйвом, за винятком українців у національному вбранні». Група, до речі, отримала пропозиції щодо виступів на західних фестивалях.

«Оркестр Янки Козир» подарував українській діаспорі в Лондоні прапори з символікою Віктора Ющенка та іншу помаранчеву атрибутику. Представники ж діаспори розповіли про те, як відбувалася акція на підтримку демократії біля українського посольства. Навіть у Лондоні (!) під час мирної маніфестації з’явилися провокатори з Росії. Вони нахабно зверталися до українців із діаспори: «Сколько вам заплатили за то, чтобы вы тут тряпочками махали?..»

Сама ж столиця Великої Британії вразила духом свободи. «Така вільна й невимушена атмосфера, як у Лондоні, панує хіба що на охопленому революцією Майдані Незалежності, – каже пан Литовка. – Вразило й те, наскільки музичним є місто: скажімо, для кожного музичного інструменту – свій магазин».

Найближчий сольний виступ «Оркестру Янки Козир» у Києві заплановано на січень наступного року, у Будинку офіцерів.