Жовтогарячий шпиталь рятувальників

Учасникам мітингів у столиці допомагає і мобільний шпиталь МНС. Його облаштували на площі біля театру імені Івана Франка. Вісім надувних модулів помаранчевого кольору рятувальники Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби розгорнули за лічені години.

– У такий популярний нині колір модулі ми не фарбували, – розповів командир Центрального рятувального спеціального (воєнізованого) аварійно-рятувального загону служби В’ячеслав Добрянський, – такими ми їх отримали ще 1998 року. Фарба трохи вигоріла на сонці, адже шпиталь побував у Туреччині, Ірані, Індії та інших країнах. Наша мета нині – надати людям, які цілодобово стоять на майдані Незалежності, можливість погрітися, відпочити та переночувати. Пізніше розгорнули ще два модулі, аби приймати вже 250 осіб, а погрітися приходять – 300-350.

У шпиталі позмінно працюють 19 лікарів та середній медичний персонал. Також є аптека. За день по допомогу до нас звертаються близько 80-90 осіб, в основному через застуду. Зі складними захворюваннями або травмами до нас ще не зверталися.

– Одну жінку, щоправда, довелося доправити до лікарні, – каже відповідальна за зв’язки із ЗМІ та громадськість Олена Бутринська, – виникла загроза викидня. Наші фахівці радять вагітним жінкам подумати, перш ніж у таку погоду йти на Хрещатик.

У шпиталі є польова кухня – повар якраз починав свою роботу. На запитання, хто їх забезпечує продуктами, працівники харчового блоку відповіли, що різні благодійні організації.

У модулях-палатах ми побачили консерви, банки з домашніми соліннями, хліб, печиво – все це передають для учасників акції кияни. Вистачає в палатах і ковдр, які також приносять усі, в кого є така можливість.

– Ми маємо допомагати людям незалежно від їх політичних поглядів,– сказав начальник ДГВАРС Йосип Радецький, адже ми рятувальники, а надзвичайні ситуації можуть бути не лише природного, техногенного, а й соціального характеру.

Залишаючи шпиталь, ми звернули увагу на людей, які не схожі ні на рятувальників, ні на медичний персонал.
– Це охорона, – пояснила нам Олена Батуринська, – 30 осіб від «Пори» разом із працівниками міліції охороняють нас цілодобово.