Смажити продукти – небезпечно

Іноді буває так: що більше ми дотримуємося дієти, то частіше робимо помилки. У таку ситуацію потрапляємо, коли самі продукуємо акриламід – небезпечний канцероген. Тому, коли ви смажите куряче філе, то не завжди чините правильно.

Акриламід – хімічна речовина, яку застосовують під час виробництва пластику, клею чи косметики. Навіть короткочасний вплив акриламіду може спричинити ушкодження нервової системи, слабкість і втрату координації рухів ніг. Скажете, до чого тут їжа? Річ у тім, що синтез акриламіду стрімко зростає під час приготування їжі з використанням високої температури. Такі страви, як смажені помідори, печиво, інша випічка з борошна особливо «здобрені» акриламідом.

Дослідники зі Стокгольмського університету вивчали термічний вплив на властивості харчових продуктів. Вони встановили, що під час смаження продуктів багатих на вуглеводи утворюється значна кількість акриламіду. Про це свідчить потемніння кольору продуктів під час смаження і поява апетитного запаху. Сприяє утворенню акриламіду і готування на відкритому вогні, запікання і копчення. На жаль, багаті на канцерогени саме смажені страви.

Як же вберегтися від акриламіду? Готуйте їжу на парі, варіть чи готуйте у посудині під тиском. Не додавайте солодкого сиропу в ємність для варіння. Тушкуйте м’ясо при низькій температурі і не застосовуйте підсолоджених приправ. Віддавайте перевагу вареній рибі перед копченою і смаженою. Варіть томати, а не смажте. Пийте чай, а не каву.