Де «хрущоби» стануть хоромами?

Не всі п’ятиповерхові будинки планує ставити на реконструкцію столична влада. Деякі – осучаснять, а непридатні для проживання – знесуть. Жителів яких кварталів планують відселяти першими? І за якою системою надаватимуть нові помешкання?

Дехто з депутатів Київради, а також члени містобудівної ради при Головкиївархітектурі вважають: якщо в недалекому майбутньому доведеться відселяти жителів кварталів п’ятиповерхової забудови, тобто «хрущовок», то негайно треба припинити відведення земельних ділянок у цих кварталах – щоб залишилося місце для стартових будинків, до яких переселятимуть мешканців.

– Є відповідні доручення, що стосуються тих земельних ділянок, які ще не мають власників. Управління земельних ресурсів намагається максимально зберегти частину таких ділянок, аби було де зводити висотні будинки, – пояснює Михайло Голиця, начальник столичного Головного управління житлового забезпечення. –  Щоправда, в ідеалі цього досягти неможливо. Лише окремі нові будинки вдасться звести всередині старих кварталів. Звичайно, нове житло треба максимально наближати до мікрорайонів, у яких відбуватиметься реконструкція будинків. Залишати обжиті місця важче пенсіонерам. Охоче йдуть на переселення ті мешканці «хрущовок», для яких із нового помешкання зручніше  діставатися роботи.

Не бачать технічних проблем для реконструкції п’ятиповерхових кварталів фахівці холдингової компанії «Київміськбуд». Адже, за словами віце-президента холдингу Віктора Величка, компанія володіє всіма необхідними технологіями реконструкції старих споруд.

Щоб розпочати масштабну реконструкцію старого житлового фонду потрібно внести зміни в законодавчу базу, а також створити муніципальну структуру, що координувала б цю роботу, вважає Віктор Величко.

У мерії відпрацьовують розпорядження щодо комплексної реконструкції та забудови територій таких кварталів у Подільському районі: у межах вулиці Маршала Гречка, вулиць Фрунзе, Олексія Терьохіна, Новокостянтинівської, Тульчинської; обмеженого вулицями Світлицького, Осиповського, проспектами Свободи та Правди.