Усе почалося з ґудзиків

У галереї «Університет», що в червоному корпусі Національного університету імені Тараса Шевченка, відбулася історична експозиція «Кримська війна: українська спадщина», яка створена на основі колекції родини Шереметьєвих. Власники колекції стверджують, що ця колекція є найбільшим в Україні приватним зібранням предметів із заявленої теми.

Кримська війна для України – пам’ятна сторінка історії. Адже половина особового складу російської армії та флоту були виходцями з українських земель. Офіцери і генерали з дворянських родин Київської, Чернігів-ської, Полтавської, Волинської, Єкатеринославської, Таврійської губерній, поряд із солдатами й матросами, жертвуючи власним життям, захищали Севастополь. Саме під час Кримської війни всій Росії стали відомі імена генерал-майора А.Сабашинського, капітана 2-го рангу Олександра Завадовського, матросів Петра Кішки й Ігнатія Шевченка та інших героїв, Батьківщиною яких була українська земля.

Кримська війна забрала багато життів і ресурсів. Але вона була і однією з передумов, які сприяли скасуванню кріпацтва. Саме Кримська війна відкрила талант відомого хірурга Миколи Пирогова і письменника Льва Толстого.

Організатори виставки постаралися на всі 100: ще на Володимирській вулиці було чути барабанний бій дівчат, одягнутих у російський військовий одяг тих часів. Виставковим залом прогулювався мовчазний і неголений «російський солдат» середини ХІХ століття, який мило усміхався, хоча за спиною тримав гвинтівку. Окрім живого «солдата» за склом можна було побачити фігури російського, французького та англійських воїнів тих часів.

Власники колекції Олексій Євгенович та Ігор Євгенович Шереметьєви є членами Британського Товариства з дослідження Кримської війни. Цього року брати створили «Клуб історії Кримської війни».

Любов до історії у них була закладена ще з дитинства, оскільки батько Євген Федорович і мати Тамара Іванівна у 1968-1969 роках створили першу експозицію Музею історичних коштовностей – «Золотої комори», розташованого на території Києво-Печерської лаври. Окрім того Євген Федорович захоплювався нумізматикою, збирав холодну зброю, прикраси та кераміку.

Щоправда, колекція предметів періоду Кримської (Східної) війни 1853-1856 рр. почалася… з двох ґудзиків. Відпочиваючи в Криму 1983 року, брати придбали на місцевому антикварному ринку як сувенір кілька полкових ґудзиків. Ніхто тоді й не думав, що через двадцять років це перетвориться на велику колекцію предметів військового побуту та мілітарики (деталей від обмундирування) періоду оборони Севастополя 1854-1855 рр.

Тривалий час усі надходження зберігалися в шухлядках, коробочках, пакетиках у підсобних приміщеннях квартир Ігоря та  Олексія, і лише 2002 року знахідки були описані й атрибутовані. Для цього Шереметьєвим довелося не тільки «перелопатити» всю наявну літературу, а й попрацювати у фондах багатьох музеїв України, в Музеї армії в Лондоні, у Будинку інвалідів у Парижі.

Сьогодні родинна колекція з історії Кримської війни налічує понад 4 тисячі одиниць. Вона розділена на п’ять частин за кількістю країн – учасниць війни – Росії, Великої Британії, Франції, Туреччини та Королівства Сардинії. Значна частина предметів була знайдена під Севастополем наприкінці ХХ століття під час сільськогосподарських і будівельних робіт на місці колишніх таборів армій, що колись протистояли одна одній. Окремі речі брати обміняли в інших колекціонерів, інші отримали в подарунок від друзів або придбали в приватних осіб і антикварних магазинах.

На відміну від музеїв у галереї «Університет» далеко не кожен експонат підписаний, так що глядачам доведеться покладатися або на свою ерудицію, або на інтуїцію, або ж на допомогу екскурсовода. Хоча ця нестандартна подача має свої переваги: що менше написів, то краще передана атмосфера війни. Як заявив Ігор Шереметьєв, використаний ракушняк і пісок – не з київських пляжів чи акваріуму, а з місць військової слави під Севастополем. Найближчим часом з’явиться каталог колекції, який уже має свою електронну версію.