Історію збереже фасад

На старовинних центральних вуличках столиці погляд мимоволі зупиняється на посірілих від давнини будинках. Одні з них вже вдало «пристосувалися» до сучасності, перетворившись на розкішні офіси, інші ще й досі чекають вирішення своєї долі. Серед таких опинився й будинок під №12 на вулиці Михайлівській.

Мабуть, ще кілька десятків років тому цю будівлю можна було б вважати взірцем  містобудування. Тому не дивно, що вона потрапила до переліку пам’яток архітектури. На жаль, з плином часу цей будинок втратив свою привабливість. Та й архітектурні погляди радикально змінилися… Хоча, аби зберегти дух історії, котрий витає у серці Києва, сучасні зодчі вирішили створити нове, не порушуючи старого. Вони запропонували замовнику ВАТ «Нерухомість столиці» проект зведення нового будинку з відтворенням фасаду в його первісних архітектурних формах та надбудовою аттикового і мансардного поверхів. Отже, на місці будинку №12 невдовзі має з’явитися торговельно-офісний центр. У такій ситуації мимоволі постає запитання: «Але ж які офіси, коли це пам’ятка архітектури?»

Уважно дослідивши архіви, зодчі з’ясували цікаву подробицю – будинок під №12 потрапив до переліку пам’яток лише завдяки історично цінному фасаду! Тож виявляється, що решта жодної цінності не мало й не має. До того ж МНС визнало цю будівлю аварійною і нині вона «марніє» на очах. Мабуть, запропонований творчою архітектурною майстернею «А. Пашенько» проект – нині чи не єдиний спосіб використати непридатну для проживання будівлю, водночас зберігши її архітектурну цінність. Він передбачає зведення сучасної 9-поверхової будівлі з відтворенням історично цінного фасаду та сучасного підземного паркінгу на 108 авто. За словами головного архітектора проекту Андрія Пашенька, на першому поверсі планується розмістити магазини, а на всіх інших – офіси. Проте заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко звернув увагу на те, що проблемою тут може стати поверховість, яка закриватиме золоті маківки Софії. Тож фахівці-експерти містобудівної ради запропонували проектувальникам привести проект у відповідність до навколишньої забудови.