Зелень до новорічного столу

Невибаглива до умов вирощування культура. За недостатньої освітленості рослина вже через тиждень-другий формує розетку ніжних, із присмаком хріну, листків.

Його насіння здатне проростати вже за 2-3оС, але для нормального розвитку треба 10-15оС тепла. Використовуючи таку його особливість, як скоростиглість, крес-салат можна висівати протягом усього року. Особливо його зелень цінна взимку, адже в ній, крім мінеральних солей калію, кальцію, фосфору, заліза, сірки, міститься велика кількість вітамінів, каротин, цукор, фітонциди. А наявність йоду в його листі запобігає нагромадженню в організмі людини радіоактивного йоду, одночасно підсилюючи діяльність щитовидної залози.

Постійне вживання крес-салату в їжу очищує кров, легені, нирки, запобігає діатезу, авіатамінозам. Тому він так важливий при дієтичному харчуванні як дітей, так і людей похилого віку.

Сіють крес-салат у невисокі ящики чи горщики з невеликим (4-7 см) шаром землі врозкид і ставлять у тепле місце до проростання насіння, пам’ятаючи при цьому про постійну вологість ґрунту. Через 6-12 днів готову зелень уже можна подавати до столу, не забуваючи при цьому знову посіяти насіння, адже заготовляти зелень недоцільно – зрізані рослини швидко жовтіють.

Готують із крес-салату супи, гарніри, салати, зелене масло для бутербродів, додають до риби, м’яса, сиру, сметани.