Російські інтереси в Україні

Нафтогазова промисловість

Компанія «Лукойл» володіє 99% акцій Одеського нафтопереробного заводу, що є найбільшим підприємством цієї галузі в Україні, і мережею АЗС (близько 200). Група «Альянс» має контрольний пакет акцій Стахановського вагонобудівного заводу в Луганській області і Херсонського нафтопереробного заводу. Їй належать також компанії «Кримнафтопродукт», «Херсоннафтопродукт» і мережа АЗС (близько 180). Тюменській нафтовій компанії, що входить до складу холдингу «Альфа-Груп», дісталося 67% акцій нафтопереробного заводу «Линос» у Лисичанську Луганської області. Пакети акцій компанії «Укртатнафта», що володіє найбільшим в Україні Кременчуцьким нафтопереробним заводом, – у власності Мінземмайна Республіки Татарстан (28,8%) і ВАТ «Татнафта» (8,6%).

Металургія

«Російський алюміній» розпоряджається Миколаївським глиноземним комбінатом, що за обсягами виробництва посідає друге місце у світі. Зареєстрована на Віргінських островах компанія Metals Russia, що належить російським засновникам, – власник контрольного пакета акцій Донецького металургійного заводу. «Сибірський алюміній» прибрав до рук Дніпровський металургійний комбінат ім.Дзержинського в Дніпропетровську. «Автоваз-инвест» має у власності 68% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату. Російська промислова група «МАИР» володіє контрольними пакетами акцій шести українських підприємств зі збору і переробки чорних металів: Черкаського, Херсонського, Харківського, Миколаївського, Вінницького і Житомирського. «МАИР» – один із найбільших гравців на ринку брухту чорних металів України, що контролює близько 10% ринку.

Телекомунікації

Російська телекомпанія ГРТ є співвласником українського телеканалу «Інтер». Група «Альфа» контролює «Новий канал» і «Наше радіо», а «Лукойл» – український телеканал СТБ. ВАТ «МТС» («Мобільні Телесистеми») належить найбільший оператор стільникового зв’язку України – UMC («Український мобільний зв’язок», 3,4 млн. абонентів). «Альфа-Телеком» (підрозділ «Альфа-Груп») володіє контрольним пакетом акцій компанії «Сторм», що належить 40,1% «Київстару».

Страховий бізнес

Власник контрольного пакету акцій міжрегіональної страхової компанії «Надра», одного з лідерів українського страхового ринку, – компанія «Капиталъ-Украина», що входить до складу російської фінансової групи «ИФД «Капиталъ». Компанія «ИНГО Украина» – дочірній підрозділ «Ингосстраха».

Банківський бізнес

76 відсотків акцій «Альфа-Банк Україна» належить російському представництву Альфа-Банку. Більш як 50% статутного капіталу «Петрокоммерц-Украина» – це власність московського банку «Петрокоммерц».

Харчова промисловість

Російській компанії «Вімм-Білль-Данн» належить 3-й Київський молокозавод, що посідає друге місце в Україні з виробництва молочних продуктів. Вісімдесят відсотків акцій київського молокопереробного підприємства «Галактон» володіє російська компанія «Планета Менеджмент».

Енергетика

Українське «Дніпроенерго» – власність російської компанії «Альфа-Капітал». Їй належить також десять відсотків акцій компанії «Центроенерго».