А Кучмі на дачі тепло…

Президент Л.Кучма ніяк не хоче поступитися. Вочевидь, непогано йому на теплій дачі. У всякому разі, краще, ніж на холодному мокрому майдані.

Головна причина кризи – Леонід Кучма та його оточення не можуть змиритися з думкою, що прийшов час віддавати владу. Якщо вже не вдалося домогтися перемоги свого ставленика шляхом фальсифікації виборів, то хоч би новому президентові урізати трохи повноважень, послабити його владу. Для цього й було повернуто до парламенту стару затію з конституційними змінами.

Учора вже й більшість фракції Верховної Ради були готові голосувати за запропоновані «Силою народу» рішення. Їхні лідери навіть відвідали Л.Кучму в Кончі-Заспі, намагаючись умовити його погодитися на розв’язання конфлікту. Л.Кучма зрештою дав дозвіл на передвиборну відпустку прем’єр-міністра Януковича та ротацію складу ЦВК. Але продовжує, як і пропрезидентські фракції та ліві, наполягати на політреформі.

Лідер соціалістів Олександр Мороз заявив, що СПУ і надалі підтримуватиме Віктора Ющенка на виборах. Розбіжності між ними виникли лише щодо політреформи. Те, що у проющенківській коаліції немає розколу, засвідчили на мітингу перед народом нашоукраїнець П.Порошенко та соціаліст Ю.Луценко. Вони закликали маніфестантів не розходитись доти, доки парламент не ухвалить потрібних рішень. Щоправда, Ю.Луценко має сумнів, що Л.Кучма їх підпише, якщо не буде внесено змін до Конституції.
Сьогодні парламент знову збереться на своє засідання.