…Що відбувається – відбилося і в наших душах

Жива вода вирує, буруниться – не застоюється і дихає озоном. У тихому ж озері поверхня баговинням вкривається… Ця банальна істина спала на думку, коли пригадувала останню зустріч у Театрі імені І.Франка. Театрі, де так багато особистостей.

Під впливом подій, що відбуваються зараз у нас в Україні, на Хрещатику, майдані Незалежності, нагадаємо про гастролі Національного академічного театру імені Івана Франка (з 23 по 30 листопада) – він брав участь у Днях культури України в Мінську. Протягом шести днів на сцені Національного академічного театру імені Янки Купали франківці показали вистави – «Ревізор» М.Гоголя, «Тев’є-Тевель» Шолом-Алейхема, «За двома зайцями» М.Старицького, «Зачарована Десна» О.Довженка.

Білоруси, вітаючи франківців, давали зрозуміти, що солідарні з процесами оновлення, які відбуваються в нас. На рукавах багатьох франківців-акторів були стрічки помаранчевого кольору. А наприкінці вистави «Тев’є-Тевель» глядачі запустили паперового журавлика жовтогарячого кольору. Того журавлика поклав собі на долоні Тев’є – Богдан Ступка.

Від імені Театру ім.І.Франка з Мінська до штабу Віктора Ющенка в Київ було надіслано телеграму підтримки.

Нагадаємо: у ті дні в Києві, на майдані Незалежності народні артисти України Анатолій Хостікоєв і Богдан Бенюк зіграли композицію з вистави «Швейк» – на знак солідарності з народом, що повстав за волю і правду.

…Актори, керівництво, що зібралися у великому залі Театру імені І.Франка (було багато й журналістів), говорили про те, що болить: тривалі перипетії, попередні прес-конференції Анатолія Хостікоєва й Богдана Бенюка і їхні побажання (якщо можна так висловитися) на адресу Богдана Ступки – актора, якого представляти не треба, уже кілька років і художнього керівника театру. Може, і не зовсім приємні ті перипетії, але Богдан Сильвестрович до санкцій не вдавався… Люди творчі… Жива вода вирує…

– У кожного з нас своя позиція. Якщо ми говоримо про проблеми, то це проблеми творчі, внутрішні, – запально казав Хостікоєв, – зможемо розв’язати їх у колективі. Розколу в театрі не допустимо. Яка зараз ситуація в Україні, люди піднялися, треба гуртуватись усім!

– Те, що відбувається на майдані Незалежності, відіб’ється і в наших душах. Це – поривання до нового, – то слова Богдана Бенюка. – Будемо «вирувати» і досягати якоїсь мети, бо ми – живі люди.

– Будемо розвиватися в дискусіях, полеміці – це ж наш історично знаменитий колектив, – казав актор, заслужений артист України Василь Мазур. – Ми монолітні, цю основу заклав ще незабутній наш Сергій Данченко.

– Я не можу, не хочу звільняти Хостікоєва, – щиро і з запалом казав Богдан Сильвестрович Ступка. – Ще в часи великого Гната Юри намагалися в театрі зіткнути людей лобами… Розколоти театр і тоді не вдалося. І зараз не буде цього…

І всі разом – Богдан Ступка, Анатолій Хостікоєв, Богдан Бенюк і ще багато франківців пішли  на майдан Незалежності, що весь у помаранчевих кольорах – як один великий стяг.