Оригінал чи фальшивка

Визначити якість хутра досить просто. Воно має бути м’яким і блискучим. Якщо провести по шубі проти ворсу, він не повинен ламатися. Стисність у руці поділ виробу – якісне хутро одразу ж набуде початкової форми. Якщо після усіх цих «процедур» ви засумніваєтеся, не поспішайте діставати гроші з гаманця. Перед вами може бути вишукана підробка.

За норку, хутро, яке можна носити десять сезонів, часто видають фарбоване кроляче, якого вистачає аж на дві зими, або із сурків (на чотири зими). Підробку можна визначити на дотик: кролик надто м’ягкий, а в норки ворс твердий, у сурків – він різної довжини, тоді як у норки – рівненький і не колючий. За чорнобурку часто видають хутро лисопеса. Відрізнити підробку досить легко – у лисопеса ворс двоколірний, а в чорнобурки – триколірний, біля основи – сірий, всередині – білий, а на кінцях – чорний.
Замість бобрового хутра інколи намагаються підсунути дешеву нутрію. Але в хутрі нутрії на відміну від бобрового немає пуху, який, власне, і гріє.

Тоді запам’ятайте: норки хутро тверде, але не колеться, у чорнобурки, – три кольори на волосках, а бобер пухнастий. Перш ніж купити омріяну річ, треба обійти кілька спеціалізованих магазинів, щоб порівняти вироби за якістю, ціною, фасоном.

Найтепліше хутро у мутона і лисиці, за ними за рівнем зберігання тепла йдуть соболь, песець, бобер, шиншилла, нутрія, норка, каракуль, а найхолодніші – сурок та горностай. Крім того, що шуба має бути теплою, вона повинна довго носитися. У видри вік – 20 сезонів, норка та каракуль тішитимуть вас 10 зим, 7-8 сезонів можна проходити у хутрі з песця, вівці, лисиці й соболя. У шубі з хутра білки, нутрії, ондатри ви красуватиметеся  4 сезони.

Вибираючи шубу, пам’ятайте, що вона не повинна бути надто легкою. У гонитві за «невагомістю» часто сильно розтягують шкіру: товщина її зменшується, а відстань між ворсинками збільшується, через це шуба стає  холодною. Вага виробу залежить від довжини ворсу, якості шкірок і наявності утеплювача. Утім, останнім часом  утеплювачі або зовсім не використовують або ставлять лише на грудях і спині. Тепліші шуби із хутра самців, а ось із хутра самок значно холодніші, легші й дорожчі.