На одному боці – Путін, на іншому – Європа

Російський президент Путін, який відверто підтримував небажання Президента Кучми здійснювати переголосування другого туру виборів, у світлі рішення Верховного Суду України «опинився у ролі дурника». Про це повідомляється в останньому номері впливової американської газети  «Файненшл Таймс» у розділі європейських новин. Тим часом європейські лідери, які підтримували ідею негайного переголосування другого туру, пише газета, а саме – президент Польщі Александр Кваснєвський, – мають бути  більш, ніж задоволені.

«Представники штабу опозиційного провідника Віктора Ющенка вважають рішення Верховного Суду перемогою демократії в Україні. Водночас воно стало гірким вироком панові Януковичу, який постав перед ймовірною нищівною поразкою на виборах у разі чесного проведення нового раунду виборів. Також це рішення стало приниженням для Кучми, який вбачав у президентстві пана Януковича найкращий спосіб збереження свого впливу після десяти років безперервного правління», – йдеться у статті.

У матеріалі під назвою «Брюссель впроваджує план української відлиги» пишуть: «Тоді як новий комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Фереро-Вальднер запропонувала зняти план дій щодо України з порядку денного засідання Європейcької комісії наступного тижня, враховуючи нестабільність в Україні, – голова Єврокомісії Жозе Мануел Барозу та британський політик Пітер Манделсон, комісар із питань торгівлі, таки переконали комісію залишити цей план на порядку денному». «Файненшл Таймс» пише, що Барозу та Манделсон вбачають у цьому плані позитивну ознаку налаштованості Європейського Союзу щодо майбутнього України, і у такий спосіб здобули підтримку більшості ченів Єврокомісії.

На додаток на саміті наприкінці цього місяця лідери країн-членів ЄС обговорюватимуть потребу тіснішої співпраці з Києвом. На думку автора, Польща «хотіла б, аби Європейський Союз вбачав в Україні потенційного кандидата на членство, – але інші країни-члени досі пручалися щодо такого підходу, вважаючи, що це може позначитися на відносинах із Росією».