Свіча за долю України

Невід’ємною частиною життя наметового містечка вже стала капличка, розташована біля будівлі Київської міської державної адміністрації. До неї завжди тягнеться черга охочих помолитися за мир і свободу в Україні.

– Нашу каплицю встановили за сприяння народних депутатів Андрія Деркача та Юрія Луценка, – розповідає отець Анатолій Дудченко. – Кілька разів на день священики різних столичних храмів проводять тут молебні за перемогу любові, правди, справедливості, за викорінення зла, за соборність України. Більшість наших парафіян – учасники акції протесту, які бажають змінити нашу державу на краще.

Невеличкий храм належить Українській Православній церкві Московського патріархату, однак молитися сюди приходять віруючі всіх конфесій. Їх об’єднує віра в Бога і в щасливе майбутнє України. Поставити свічку зайшла Марія Степанівна:

– Я греко-католичка, однак прийшла сюди помолитися за нашу країну. Вона в нас одна, і Бог один, тож нема чого їх ділити.

За кілька хвилин до каплички зайшли Петро і Юрій. Вони також помолилися і поставили свічки.

– Нині немає значення, до якої конфесії ти належиш, – зауважив Петро. – Ми поставили свічки за нашу перемогу, за кращу долю України.

Усупереч усталеній думці, що УПЦ МП підтримує лише провладного кандидата, з-поміж священнослужителів цієї конфесії є й прихильники народного кандидата.

А трохи пізніше на Майдані відбувся хресний хід. Його учасники мали синьо-білу символіку і скандували: «З нами Бог!» І чомусь несли не лише хоругви, а й портрети... царя Миколи ІІ та його дружини. До чого тут останній російський монарх? Страйкарі толерантно поставилися до віруючих: зробили їм коридор, ескортували і попереджували усіх не піддаватися на цю провокацію. То ж усе обійшлося спокійно.

А в неділю увечері представники різних конфесій і віросповідань провели на майдані Незалежності спільний молебень, який завершився виконанням Державного гімну. Це ще раз засвідчило, що Україна єдина для всіх незалежно від того, хто до якої церкви ходить.