Суворіші вимоги – чистіша вода?

Стан питної води в столиці завжди є одним із основних показників не лише життєдіяльності, а й безпеки. Днями на засіданні колегії КМДА обговорювалося, як підвищити ефективність водопровідних споруд Києва.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку в світі внаслідок низької якості питної води помирає майже 5 млн. осіб. Інфекційні ж захворювання населення, пов’язані з водопостачанням, становлять 500 млн. випадків на рік. Тому вимоги щодо якості води стають дедалі суворішими у всьому світі, зокрема й в Україні. Так, із 1 січня набуває чинності новий нормативний документ, який передбачає здійснення контролю питної води за 55 інгредієнтами, тоді як попереднім стандартом (ще з 1982 року) передбачалося 26. При цьому вимоги до показників по хлороформу, міді, бору, ртуті, кадмію, нітратах навіть суворіші ніж у рекомендаціях     ВООЗ. Істотного «поповнення» зазнали й епідемічні, біологічні та токсикологічні показники безпеки питної води. Розширився також спектр радіологічних досліджень та посуворішали нормативи вмісту солей і важких металів.

Зважаючи на те, що з нового року набувають чинності нові Державні санітарні правила і норми щодо якості питної води, Держжитлокомунгосп нині активно працює над поліпшенням цих стандартів. Пильну увагу цьому приділяють й житлово-комунальні господарства столиці. Так, на затвердження Київрадою незабаром буде подано «Програму розвитку та реконструкції водопровідного господарства Києва на 2005-2010 роки», яка передбачає поліпшення водозабезпечення столиці з урахуванням нових держстандартів на питну воду. Заступник голови КМДА, начальник Головного управління житлово-комунального господарства Михайло Поживанов зауважив, що нові нормативи щодо якості питної води, які передбачалося поетапно запровадити ще з 2000 року, через недостатнє фінансування так і не вдалося реалізувати. А начальник управління комунального господарства Олександр Карюк наголосив, що нині через брак коштів ні «Київводоканал», ні водоканали інших міст України не зможуть повністю забезпечити виконання цих нормативів.