А спритники збагачуються

Користуючись обстановкою, яка склалася в країні, деякі «підприємливі ділки» надумали підзаробити. Зокрема водії приміських маршруток. Так учора зранку несподівано підскочила ціна на маршруті «Житомир – Київ». Деякі з приватних перевізників почали правити на 50 відсотків більше. Тобто – на 5 гривень. Якщо ж підсідати по дорозі на такий транспорт, як зробив це я, приміром, на «51-му кілометрі», то ціна вже зростає вдвічі.

На мою вимогу видати квиток водій маршрутки з номером «096-77 ВВ», різко відмовив. Мовляв, квитків не даємо. Якщо таке право мають легальні перевізники, то чим займається тоді обласна податкова?! Утім, після того, як я пред’явив своє журналістське посвідчення, він таки виписав квиток на суму 4 грн. Тоді як ціна проїзду ще кілька днів тому, тобто до початку «помаранчевої революції», становила дві, у крайньому разі три грн. Я таки змусив дати квиток, а інші пасажири отак і підгодовують нахаб.

Як пояснили нам у Київському обласному управлінні автотранспорту, згідно з постановою Мінтрансу від 8 серпня цього року, офіційне  підвищення ціни за перевезення не може сягати більше 30 відсотків. Проте таких норм дотримуються тільки в столиці. Приміром, якщо від автостанції «Дачна» до Житомира ціна квитка – 10 грн., то з Житомира до Києва може бути й 15. І це, як нам пояснили, на совісті житомирян.

Найнепрємнішим у всій цій історії стало те, як водій маршрутки відреагував на мою помаранчеву стрічку. Пригадую, минулого року у пресі повідомляли, що в Грузії під час їхньої «революції троянд», таксисти, навіть не водії маршруток, безплатно перевозили людей протягом трьох тижнів. Ото солідарність!