Головпоштамт як карта України

Майдан Незалежності вирує. Люди змінюють одне одного: на вахту виходить нова зміна. Лише вчора познайомився з хлопцями із Острога, а сьогодні на їхньому місці стоїть ще чисельніша група із Клеваня. Квітне на Хрещатику і народна творчість.

Чого тільки не вигадують! Стіни Головпошти нагадують післявоєнний Рейхстаг: кожен намагається залишити там автограф, пам’ятку про себе. Тут уся Україна – від Карпат до Донецька. А ще Польща, Білорусь і навіть... Сахалін. Помаранчевою ниткою через усе це проходить гасло: «Свобода! Демократія! Так, Ющенко!»

Вистачає й оригінальної поезії на кшталт: «Путин Вован проффесору пахан», «Наші патрони – апельсини й лимони» чи «Янукович, здавайся, ми принесли яйця». А на паркані наметового містечка написані цілі поеми про останні події. За день усіх і не перечитаєш. Потрібен видавець, який би зібрав усе це до купи й опублікував збірку революційної народної творчості.

Та найцікавіші на Майдані, звичайно, плакати. Тут і ікони, і портрет Шевченка, і дотепні карикатури на провладних політиків. На одному слова Кобзаря:

...Осталися діти та собаки,

Жінки навіть з рогачами 

 Пішли в гайдамаки.

«Це гасло найкраще ілюструє теперішню ситуацію», – прокоментували автори постера кияни Юрій та Анатолій. – Бо зараз, як і в часи Гайдамаччини, всі вийшли на вулиці, щоб висловити свою думку. Але на відміну від прадідів ми доб’ємося свого мирним шляхом і виборемо щасливе майбутнє для України».

До Юрія вже кілька разів підходили жінки і казали, що безсмертні Шевченкові слова до часу, бо зараз цілими сім’ями їдуть до Києва мітингувати, а на господарстві залишають дітей.

Надія Андріївна з Кузнецовська намалювала на своєму плакаті двох мишей: одного з обличчям гаранта, іншого – з обличчям провладного кандидата. Ще й написала: «Ты прости нас, Леопольд».

– Дехто, мабуть, не знає, що в мультфільмі кіт Леопольд був добрим і хотів жити дружно, – зауважила Надія Андріївна. – Ну, а ці пацюки вже так всім набридли. Геть їх з України!

Таки й справді в нас революція особлива: мирна, добра, весела, дотепна. Не дарма весь світ нею захоплюється.