І візит, і прийом – ганебні

У четвер за неповні чотири години ще нині чинному Президентові України Леоніду Кучмі вдалося не тільки провести засідання відправленого Верховною Радою у відставку уряду, а й злітати на кільканадцять хвилин чи то на поклін, чи за порадою до Білокам’яної.

Правда, цього разу Москви український гарант так і не побачив, адже Володимир Путін вирішив за краще не приймати у своїх покоях пана Кучму, а зустрітися з ним у міжнародному аеропорту Внуково.

Під час цієї зустрічі російський президент на правах старшого брата похвалив пана Кучму за те, що, попри політичну кризу, ситуація в Україні залишається під контролем (під чиїм, так і не уточнив. – Авт.). Водночас, президент Росії скептично поставився до вимоги опозиції про переголосування, зверхньо  зауваживши: «Переголосування другого туру також може нічого не дати. Тоді що? Проводити третій, четвертий, двадцять п’ятий раз, поки одна зі сторін не отримає потрібний результат?»
 Багатьох українців обурило почуте з вуст глави сусідньої держави, що український народ повністю російськомовний…

Спасибі, хоч дозволив нам самим вирішувати власну долю. Гірко, що цю фразу мовчки проковтнув наш гарант.

 Кучма знову підтвердив, що він категорично проти переголосування, оскільки «це буде плебісцитом». «Я не знаю в жодній країні такої юридичної норми, як переголосування», – підсумував він.

Лідер опозиції Віктор Ющенко, коментуючи візит Кучми до Москви, наголосив: «Сьогодні необхідно максимально відділяти внутрішньополітичні процеси в Україні від тиску як західних, так і східних країн. Не потрібно робити чітких кроків у той чи той бік, бо носій влади в Україні – український народ». І з цим важко не погодитися. Шкода, що наш поки що гарант досі цього не зрозумів.