«Заходьте, пані Янукович! Усе для вас маємо»

А таки вміють земляки великого Гоголя пожартувати! Попри гамір на Хрещатику, регіт біля намету делегації з Полтавщини чути здалеку. Підходжу ближче. О, тут навіть черга з бажаючих сфотографуватися біля величезного, битого валянка. На його халяві вгорі пишається апельсин, в якому стирчить довжелезний шприц із чаєм.

– Хлопці, – питаю, – а чому апельсин не помаранчевий?

– То він, неборака, від наркотиків зблід, аж позеленів. А може, нещасний і на менінгіт уже захворів? – весело й удавано стурбовано відповідають троє молодих полтавців: автор дотепу – фельдшер «швидкої» і студент педагогічного університету Сергій Богодушко, співак і рок-музикант Євген Їжак та художник-кераміст Андрій Логвиненко. (Хочеться, щоб ті, хто репетує, що в наметовому містечку збираються знічев’я, переконалися: тут – цвіт нації). Усі троє протестують з 22 листопада й не збираються додому, доки влада не визнає законно обраним Президентом України Віктора Ющенка й не покається перед народом у брехні та фальсифікаціях.

– Порушень під час виборів було стільки, що спостерігачі не встигали акти про них складати, – каже Євген Їжак. – Це вийшло за межі мислимого й немислимого нахабства, і ми не рушимо звідси, доки офіційно не буде цього визнано. (Ризикуючи на морозі втратити голос чи обморозити руки, музикант Євген не лише принципово не залишає намету, а ще й розважає друзів увечері співом і грою).

– Я був співголовою виборчої дільниці № 5 148-го виборчого округу, – додав Андрій Логвиненко. – Окрім 16  справжніх виборців, котрі проголосували за відкріпними талонами, прийшло ще 32 чужих, але ми їм цього не дозволили і склали акт про порушення. Було  й чимало спроб вкинути до урн пачки бюлетенів. Хоч як пильнували, а три такі під час підрахунку голосів виявили. Ми всі маємо в Києві друзів, але принципово ночуємо в наметах.

– Вважаю, що порушення законів юридичних і моральних під час виборів стали останньою краплею в народному терпінні, – каже Сергій Богодушко. – Людям остогидла брехня, хочеться правди й демократії. Як спало на думку зробити цей колаж? Пішов до друзів-киян помитися, побачив виступ пані Людмили Янукович по телевізору і мало не мокрий побіг до наметового містечка відшукувати «американського» валянка. Земляк  із Диканьки приніс шприца, хтось – апельсина. Тож просимо до гурту, пані Янукович, все в нас є: валянки (даруйте, що не царицині черевички, які здобув для коханої наш земляк коваль Вакула) і «наколоті» апельсини. А ще на майдані Незалежності є Правда, якої ви не хочете визнавати.