Загиблим у борні тваринам

Жителі Британських островів, що славляться своєю любов’ю до тварин, вирішили увіковічнити пам’ять наших братів менших, які брали участь у збройних конфліктах і загинули на полі бою.

Бронзовий пам’ятник, що увічнює хоробрість усіх «геройськи» полеглих собак, мулів, голубів і навіть світлячків, встановили нещодавно на Парк Лейн у центрі Лондона.

Монумент зображає коня, собаку і двох мулів, навантажених різними боєприпасами. На огорожі пам’ятника вирізані фігури слонів, верблюдів, мавп і ведмедів. «Присвячується всім тваринам, які служили і загинули в лавах британських і союзних сил. У них не було іншого вибору», – написано на монументі.

Скульптора пам’ятника Девіда Бекхауза вразили історії про поштових голубів, 15 тисяч яких загинуло в ході воєн минулого століття, і коней, вісім мільйонів життів яких забрала лише Перша світова, і собак, що рятували поранених під вогнем супротивника. Важко не погодитися з автором монумента, що хоча, певне, цих тварин і не можна назвати героями, але те, що вони зробили дуже важливу справу – незаперечний факт.

До речі, у Великій Британії не вперше вшановують братів менших. Тут є навіть спеціальна медаль Марії Дікін – аналог Хреста королеви Вікторії, але для тварин. Уперше її вручили 1942 року, і відтоді нею нагороджено 62 собак, голубів, коней і одного кота. Останнім володарем цієї нагороди став спанієль Бастер, що знайшов 2003 року в Іраку велику схованку зброї повстанців.

Єдиним котом-медалістом був Саймон, що заробив нагороду 1949 року. Тоді військове судно ВМФ Великої Британії «Аметист» протягом ста днів вважалося полоненим революційного Китаю. І весь цей час Саймон, як записано в дипломі до медалі, – «зміцнював моральний дух військовослужбовців і виконував свої обов’язки, ловлячи корабельних щурів».

Особливу роль мулів відзначають військові, що воювали з японцями у Бірмі у 1941-1945 роках. Тоді ці в’ючні тварини були єдиним засобом пересування по джунглях. Їм навіть надрізали голосові зв’язки, щоб вони не привертали уваги противника своїм криком.

Навіть світлячки побічно брали участь у бойових діях. Під час Першої світової війни офіцери використовували їх ночами, щоб вивчати військові карти.

Тож, викарбування на пам’ятнику на найвиднішому місці зображення спеціальної медалі Марії Дікін цілком виправдане, бо тварини, увічнені в монументі та його огорожі, й справді були вірними помічниками солдат.