Прилетіли омелюхи

Цього року горобина вродила щедро. Кажуть, на сувору зиму. Але й на ситну холодну пору для пта-хів. Адже червоними ягодами харчуються дрозди та омелюхи.

Омелюхи – гості наших країв. Постійно мешкають вони на півночі, а взимку мандрують на південь, де більше їжі. От і до Києва долетіли. Великі зграї цих симпатичних чубатих птахів (їх разом збирається понад сотню) за лічені хвилини «змітають» ягоди горобини, залишаючи дерева голими. Але діють омелюхи не спонтанно.

Спочатку на горобину прилітає розвідник. Покуштує ягоди і летить геть. Якщо їжа смачна, він приводить за собою всю зграю. І розпочинається бенкетування. Омелюхи їдять жадібно й багато. Орнітологи описують випадки, коли птахи так набивають воло, що навіть злетіти не можуть. Проте чомусь не всі ягоди їдять – частину скидають на землю. Так природа заклала в їхню поведінку: ягоди на землі – своєрідна комора, якою омелюхи скористаються на зворотньому шляху додому.

Одне прикро. Двірники ретельно прибирають опалі ягоди. Звичайно, добре, що вони дбають про чистоту, але ж і пташок шкода.