Не здавайтеся застуді

На вулицях і майданах столиці нині сотні тисяч людей. Лікарі нагадують про найхарактерніші ураження організму – переохолодження, обмороження, інфекційні недуги. Що варто знати і які рекомендації дають фахівці?

Обмороження

Головний лікар Київського міського центру здоров’я кандидат медичних наук Віктор Лозинський застерігає, що переохолодження організму може статися навіть за температури 3 – 4оС вище нуля за тривалого перебування надворі. За мінусової температури може бути обмороження відкритих частин тіла – рук, обличчя, а також нижніх кінцівок. Особливо несприятливий чинник – підвищена вологість повітря.

Про обмороження свідчить побіління шкіри і втрата нею чутливості. Якщо правильно і своєчасно надати допомогу потерпілому, то можна уникнути тяжких наслідків.
Для цього приведіть потерпілого у тепле приміщення і розітріть обморожену частину тіла серветкою, змоченою камфорним чи борним спиртом, горілкою, зрештою, звичайним одеколоном. Якщо такої змоги немає, добре розітріть обморожене місце рукою, чистим носовичком, але не снігом і не рукавичкою. Сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію.

Обморожені пальці рук і ніг треба розтерти у напрямку до тулуба, потім занурити їх у ледь теплу воду. Поступово доливайте теплішу воду і доведіть її температуру до 37 – 38о С. Після цієї ванночки зробіть знову масаж обморожених місць ваткою, м’яким рушником чи навіть рукою, але тепер змастіть їх якимось жиром (краще – гусячим). Для цього можна використати мазь «Спасатель». Зверху накладіть пов’язку.

І не баріться. Якщо ж час після обмороження прогаяно, робити масаж і теплу ванночку не можна. Краще звернутися до лікаря.

Гостра респіраторна вірусна інфекція

Поки що  в столиці ситуація з грипом та іншими ГРВІ не загрозлива, епідемічного порогу не перевищено. Однак для запобігання захворюванням, на думку головного державного санітарного лікаря Києва Ірини Козлової, передусім треба подбати про теплий одяг та взуття, що не промокає, категорично відмовитися від спиртних напоїв. Варто знати, що алкоголь зігріває протягом короткого часу, а потім, навпаки, створює додаткові умови для переохолодження організму.

Отже, якщо ви відчули перші ознаки нездужання: слабість, головний біль, подразнення в горлі, – скористайтеся перевіреним народним засобом.

l У 1,5 літра перевареної води розчиніть сік одного лимона, столову ложку солі і 1 г аскорбінової кислоти. Випийте ці ліки протягом півтори години. Наступного дня можна повторити процедуру.

l Від хрипів і безперервного кашлю помічний такий засіб: розімніть 1-2 банани, додайте трохи гарячої перевареної води, 1-2 ложки меду і з’їжте цю суміш упродовж дня.
l Якщо є змога, то в домашніх умовах можна приготувати такий лікувальний засіб: взяти десяток плодів інжиру, зварити їх на повільному вогні у 0,5 л молока. Плоди треба з’їсти, а молоко випити гарячим.

При респіраторно-синцитіальній та аденовірусній інфекції, що спричиняє тяжкі бронхіти, допоможуть так звані грудні суміші лікарських трав, що мають протизапальну і відхаркувальну дію.

l Скажімо, візьміть (у пропорції 1:2:2) материнку, корінь алтеї і листки мати-й-мачухи. 2 столові ложки цієї суміші залийте склянкою окропу і дайте настоятися 20 хвилин під кришкою. Процідіть і пийте теплим настій   по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до їди.

l Змішайте рівні частини липового цвіту, звіробою і листя подорожника. Заваріть одну столову ложку цієї суміші у склянці окропу, настоюйте 30 хв. під кришкою, процідіть. Пийте настій протягом дня 3-4 рази між вживанням їжі.

Якщо кашель затяжний і триває понад 2 тижні, зробіть такий настій: половину чайної ложки трави м’яти перцевої або материнки, одну столову ложку листя мати-й-мачухи або одну чайну ложку листя багульника, стільки ж – кореня солодки і одну столову ложку листя подорожника залийте 0,5 л окропу. Кип’ятіть 3 хвилини на повільному вогні, настоюйте півгодини. Пийте по третині склянки три  рази на день після їди впродовж 7-14 днів.

Лікарі-фітотерапевти радять приготувати таку противірусну суміш при болю в горлі: взяти одну столову ложку листя берези, 2 столові ложки листя евкаліпту, 3 столові ложки трави шавлії. Одну столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти під кришкою 15-20 хвилин, процідити. Цим настоєм полоскати горло 5-6 разів на день. Після полоскання впродовж 5-7 хвилин потримайте в роті пюре із тертої моркви з медом (2:1). Цей засіб сприяє швидкому розсмоктуванню нальоту, який утворюється на миндалинах.

У разі, якщо лікарі у вас виявили вірусну інфекцію верхніх дихальних шляхів, допоможуть противірусні фармацевтичні препарати: рибоварін, амізон, ремантадин, терафлю. Задля профілактики варто щодня вживати вітамін С (аскорбінова кислота), гематоген та препарат імуновіт.