Українські помилки Кремля

 

Відомий російський політичний експерт Марат Гельман, який був на боці Януковича в передвиборний час, у спеціальному інтерв’ю інтернет-виданню «Дні.Ру», яке ми вміщуємо в скороченому варіанті, аналізує кризу в Україні, роз’ясняє, які помилки Росії призвели до конфлікту, робить прогнози розвитку ситуації і дає поради Кремлю.

– Росія брала найактивнішу участь у передвиборній кампанії в Україні, тобто у ситуації, що склалася, є і наша провина. У чому помилка? Що Кремль зробив неправильно?

– Насамперед, не можна було підставляти Путіна особисто. Так, Янукович як президент України дійсно вигідний Росії більше, ніж Ющенко. Але нелегітимний, невизнаний світовим співтовариством Янукович – це колосальна проблема для Путіна, а не зручний партнер, як передбачалося. Треба було спрогнозувати, як донецькі мають намір вигравати, і за максимальної прихованої підтримки самому президентові дистанціюватися. Тоді в нинішній ситуації Росія могла самостійно стати спонсором процесу врегулювання. А тепер ми – частина однієї сторони, і арбітром будуть ЄС, Німеччина, Польща. За великим рахунком, за такого масштабу фальсифікацій донецькі приписали собі ще три відсотки, що їм дала особиста підтримка Путіна.

А привітання Гризлова і Путіна Януковичу – взагалі катастрофічна помилка. Цією заявою Путін поставив себе в зовсім ідіотське становище. Інакше, як комедією, усе це назвати не можна. Путін став героєм анекдоту, причому не доброзичливого, а дурного. Але важливо інше: з цього моменту Росія програє українські вибори вже за будь-яких умов.

– Що означає – програє за будь-яких умов?

– Перший варіант: проштовхується кандидатура Януковича. У цьому разі ми втрачаємо довіру населення, бо нав’яжемо вибір. Не схід України переможе захід, а Росія – Україну. Маятник відхилиться з такою силою, що ми матимемо наступний склад Ради відверто антиросійський.


Другий варіант: повторні вибори, переголосування. У цьому випадку Росія знову в ідіотській ситуації. Україна визнала несправедливість виборів, а високі посадовці Росії уже визначили переможців у цих несправедливих виборах.

І третій варіант: виграє Ющенко. У цьому випадку Росія просто програє, адже вона привселюдно грала проти Ющенка.

– Які ваші прогнози щодо розвитку подій?

– По-перше, гадаю, що рішення про конституційну реформу буде прийняте.

По-друге, що Кучма не висловлюватиме недовіру ЦВК, і основна інтрига розвиватиметься між ЦВК і Верховним судом. ЦВК наполягатиме на своїх результатах, а Верховний суд буде схильний їх скасувати (якщо, звичайно, Ющенко подасть грамотно оформлені претензії).Щодо компромісів, то їх не буде. Ющенко не може піти на компроміс із Януковичем, оскільки в цьому випадку його виборці перекинуться до іншої безкомпромісної постаті – Тимошенко.

Ще до того, як ЦВК оголосить про переголосування (якщо взагалі оголосить), у країні буде двовладдя. Треба розуміти, що за того ж складу кандидатів при повторному голосуванні Ющенко обов’язково виграє: повторно фальсифікувати результати виборів буде фактично неможливо.

Якщо ж переговори між сторонами і супутній їм стан невизначеності затягнуться, тоді почнеться поступове перетворення регіональних (обласних і міських) еліт на суб’єкти політики. Іншими словами, почнеться розкол країни. У цій ситуації розколу в Росії з’явиться хоч якийсь простір для маневру. Але, чесно кажучи, не хотілося б, щоб до цього дійшло.

– Що повинна робити Росія?

– Якщо говорити про публічний бік справи, то треба хоча б спробувати імітувати роль спонсорів процесу врегулювання. Якщо не можна бути головними в цьому процесі, то хоча б зовсім не втратити впливу на нього. Слід негайно зустрічатися з усіма учасниками ситуації: з Литвином, Кінахом, Морозом, Ющенком і Януковичем, з мерами Львова і Донецька.

Якщо ж говорити про тіньові процеси, то, по-перше, треба просувати в Україну ідею федералізації. Зараз там усіх губернаторів призначає президент. Така система, коли губернатори залежать від президента, викликає в регіональних лідерів прагнення до розколу. Необхідне впровадження в Україні ідеї виборності губернаторів. І по-третє, найголовніше: у випадку призначення повторних виборів слід терміново, у співпраці з українською проросійською елітою, шукати нового альтернативного Ющенку кандидата. Тому що в Януковича шансів немає.