Переголосування не уникнути

Невизнання нашим суспільством результатів другого туру президентських виборів, як свідчать останні заяви, дещо розходяться з міжнародним баченням виходу з цієї ситуації.

Берлін Лише на демократичних засадах

Канцлер Німеччини Гергард Шредер закликав провести в Україні нове голосування для того, щоб врегулювати політичну кризу. У виступі в німецькому парламенті пан Шредер однак не вказав чи він вважає доцільним переголосування другого туру, чи проведення нових виборів в Україні. Він зазначив, що лише демократичне вирішення на основі української Конституції здатне гарантувати стабільність, яка потрібна населенню України, а також Європи і, зокрема, Німеччини.

Водночас в інтерв’ю німецькому телебаченню міністр закордонних справ Йошка Фішер сказав, що віддає перевагу переголосуванню другого туру президентських виборів в Україні, позаяк, за його словами, оскаржуються саме результати цього туру.

Брюссель І Європарламент помаранчевий

Європарламент закликав Україну провести повторні вибори президента й вирішити кризу демократичним шляхом. Таку ж позицію висловили і представники Єврокомісії та Ради міністрів ЄС, які були присутні на надзвичайному засіданні Європарламенту,  присвяченому  Україні.

Європарламент вважає, що перевибори за участю Ющенка і Януковича – єдиний вихід із кризи в Україні. Парламент засудив махінації на виборах.

«Через фальсифікації вибори не можуть бути дійсними. Саме тому ми не визнаємо ці вибори»,– сказав голова Комітету Європарламенту з зовнішніх відносин, депутат від Німеччини Ельмар Брок. Віце-президент Європарламенту Яцек Сар’юш-Вольський сказав, що сьогодні всі його колеги з українцями, які відстоюють демократію та свободу. На знак підтримки опозиції багато депутатів прийшли на засідання з помаранчевими хустинками або шарфиками.

Віце-президент Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною Чарльз Таннок схвалив вотум недовіри Верховної Ради українському урядові.

Перед парламентаріями виступила Комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер, яка заявила, що весь Євросоюз не визнає результати виборів і що Єврокомісія надасть Україні підтримку на проведення повторного голосування.

НАТО за цілісність нашої країни

– Для блоку НАТО життєво важливі демократичне майбутнє і територіальна цілісність України, – заявив в Римі генеральний секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер. Він додав, що ситуацію в Україні після другого туру виборів треба окреслювати не як змагання між Сходом і Заходом, а як проблему демократії і поваги до народного волевиявлення. Генеральний секретар НАТО наголосив на потребі несилового владнання кризи і поваги до юридичних механізмів виходу із ситуації.

Вільнюс Президент втрачає оптимізм

Президент Литви Валдас Адамкус розцінює шанси виходу з політичної кризи в Україні як половинчасті. У коментарі журналістам після зустрічі зі спікером Володимиром Литвином, у якій також брали участь президент Польщі Александр Кваснєвський і уповноважений Європейського Союзу Хав’єр Солана, на питання, чи оптиміст він, Адамкус сказав: «Зранку я був оптимістом, зараз – 50 на 50». На питання, яке рішення було б найкращим для України, Адамкус відповів: «Цього ніхто не знає».