«Якщо ми цього не зробимо, то хто?»

Біля наметів Вінницької делегації прихильників Віктора Ющенка велелюдно – господарі частують усіх чаєм, кавою й бутербродами, пояснюють, де що розташовано.

Моїх земляків тут чимало – десь за 70. Перші 23 сміливці вже 22 листопада дісталися Києва – по-партизанськи, електричками й маршрутками, бо автобуси міліція завертала назад. Двадцятирічний Віталій Загородній розповів, що серце краялося дивитися, як люди мерзнуть у тих автобусах по кілька годин. Чимало повернулося додому. Першу ніч пересиділи на Хрещатику у підземному переході, відтоді – в наметах, і без перемоги додому не повернуться.

Віталій був спостерігачем на обох виборчих турах у селі Труша Липовецького району й каже, що під час першого туру прихильники Януковича підкуповували й залякували і членів комісії, і спостерігачів. Виборцям давали по 40 гривень. До другого туру переляк минув і 196 виборців із 250 проголосували за Віктора Ющенка. «Це дуже велика перемога для села, де людей поробили безправними і злиденними, – сказав Віктор. – Коли повернуся додому, передам землякам дух свободи й гідності, який нас тут переповнює. Я щасливий, що в 20 років можу відстоювати майбутнє свого народу».

Механік за фахом Вадим Лісовий мешкає в райцентрі Бар, але без вагань кинув усе і вже 22 листопада приїхав на майдан Незалежності: «Якщо ми цього не зробимо, то хто?» Розповідає, що під час першого туру виборів порушень було безліч. Під час другого прихильники Януковича діяли хитріше й обережніше. Зранку в клубі, на виборчій дільниці, раптом вимкнули світло й телефон і хтозна, що було б, якби не мали мобільного зв’язку. Впоралися з однією бідою – з’ясувалося, що від штабу Віктора Януковича – аж п’ять спостерігачів, коли їх могло бути лише два. «Я – до голови комісії: буду складати акт! Ледве від трьох зайвих відбилися. Тоді вони купили горілки й пішли селом. У кожній хаті наливали по чарці, давали по 20 гривень і вмовляли голосувати за Януковича. Люди, котрі боялися конфлікту, чарку пили, гроші брали, а голосували, як совість веліла».

Вадим Віталійович розповів, що Бар – за Ющенка. Але це легко не далося. З ініціативи директора Барського автодорожнього технікуму Юрія Кібітлевського на центральному майдані відбувся мітинг на підтримку Віктора Ющенка. До викладачів і студентів долучилися люди з міста й сіл.

Усі вінничани висловлювали вдячність киянам за те, що допомагають не лише їжею й одягом, а й дають змогу зарядити мобільні телефони, помитися. Дуже допомогла фірма «Архітектура» – працівники поїли чаєм і кавою, годували й пускали погрітися. І вже наостанку сказали мені, що земляки передали їм двадцять мішків яблук, кільканадцять картоплі й сотні банок із консервованими овочами й фруктами. Вінницька делегація одностайно вирішила передати це столичній школі-інтернату для дітей-інвалідів.